Julkista taidetta kirjojen seassa

Keväiset päivät kuluvat nopeasti. Nyt on tullut vietettyä monta "vapaapäivää" työn merkeissä, joten kirjoittaminenkin on jäänyt vähän vähille. Tuli sentään käytyä alueen kulttuurivirkamiesten yhteisellä opintomatkalla Raumalla. Kävimme pystökahvien lisäksi muutamassa museossa ja kirjastossa tutustumassa. Rauman pääkirjastossa olen käynyt aiemminkin tutustumassa, mutta nytkin teimme pikaisen kierroksen.
Rakennus on kymmenisen vuotta sitten valmistunut ja arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen suunnittelema. Teemana on ollut raumalainen merellisyys ja perinne. Rakennus sijaitsee kanaalin rannalla ja isot ikkunat avautuvat siihen suuntaan. Kirjaston lasiseinissä - niin ulkotiloissa kuin sisälläkin toistuu pitsikuvio (silkkipainantana) - raumalaista nyplättyä pitsiä tietenkin. Samat suunnittelijat käyttivät tavallaan vastaavaa kuviointia (tosin eri kuva-aiheella) Merikeskus Vellamon ulkoseinissä vähän samoihin aikoihin.

Uudet kirjastot ovat hienoja paikkoja. Avaraa ja valoisaa. Rauman kirjastossa on hienosti esillä myös erilaisia taideteoksia. Osa teoksista on jo rakennusvaiheessa suunniteltu sinne sijoitettavaksi prosenttiperiaatteella ja osa on sijoitettu tiloihin kaupungin taidekokoelmista. Ympäri kirjastotilaa on esillä raumalaislähtöisen Jaakko Niemelän teräksisistä kirjaimista kootut teokset, jotka jatkuvat osittain myös rakennuksen ulkopuolelle. Teoksen nimi on Giäl ja kirjaimet ovat lähtöisin raumalaisen Hj Nortamon jaarituksista.


Mikä teos voisi sopia kirjaston lastenosastolle paremmin kuin tämä Veijo Setälän Sananjalka?


Mikko Paakkolan (ylinnä) ja Kerttu Horilan maalaukset kirjaston seiniltä.
Tämä Paavo Paunun veistos Taivas putoaa on kuulemma Rauman kirjaston suosituin taideteos.

Samalla reissulla käytiin Rauman taidemuseossa - museohaaste 14/2013

Kommentit

  1. Tämä taideteosten tuominen kirjastoon on parempi idea kuin Guggenheimin museon tuonti Helsinkiin!
    Upea tuo Rauman uusi kirjasto, kivaa taidetta kuten se Sananjalka ja ehdittomasti tämä Taivas putoaa. Nämä ovat siis pysyvästi siellä.
    Toinen mahdollisuus on järjestää pienimuotoisa vahtuvia näytelyitä kuten esim. Vehmaalla on tehty. Paljon vaivaahan siitä tietysti on kirjastotädeille, mutta on kyllä vaivansa väärtti. Pienillä paikkakunnilla kirjasto on varsinainen aarreaitta ja taiteen keskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Kirjastot ovat paikkoja, joissa kaikenlaiset ihmiset kohtaavat ja samalla "vahingossakin" saavat nauttia taiteesta, jota eivät ehkä menisi sinne Guggenheimiin koskaan katsomaan. Vehmaalla - kuten onneksi monessa muussakin paikassa asia on onneksi hoitettu kirjastoissa.

      Poista

Lähetä kommentti