Ammus, Sytytin, Partaterä - vierailu Lönnströmin kotimuseossa

Viime viikon opintomatkalla Raumalla pääsimme käymään myös Lönnströmin kotimuseossa. Kotimuseot voivat parhaimmillaan olla todella mielenkiintoisia paikkoja. Niihin kun yleensä liittyy jo luonnostaan tarinoita, joita museokävijä tavallisesti haluaa kuulla. Saimme museossa hyvän, lähes tunnin kestäneen opastuksen, jonka ansiosta museokäynti olikin opettavainen ja mielenkiintoinen. Pitää myöntää, että vaikka Rauma onkin lähes naapurikaupunki, oli Lönnström-nimi minulle tuttu ainoastaan 1990-luvulla avautuneesta taidemuseosta. Museokäynnin jälkeen olen paljon viisaampi. Sitä paitsi teollisuushistoria nyt on aina mielenkiintoista.

Rafael Lönnström perusti  vuonna 1929 yrityksen Oy Sytytin, joka valmisti hänen patentoimiaan tykistön sytyttimiä ja muita metalliteollisuuden tuotteita. Vuonna 1939 perustettiin Oy Ammus, jonka päätuotteet olivat nimensä mukaisesti ammuksia ja kranaatteja. Tämä tehdas perustettiin Raumalle, jonne koko yritystoiminta myöhemmin siirtyi.  Rafael tuntui olevan Pelle Pelotonmainen keksijä. Seuraavana vuonna hän perusti yrityksen Oy Partaterä, joka terien lisäksi valmisti myös partavaahtoa ja –vettä.
Rafael ja hänen puolisonsa Teresia rakennuttivat raumalaistehtaidensa työntekijöille asuntoja ja uusia tehdaskiinteistöjä. Vuonna 1942 pariskunnalle valmistui Rauman Kaivopuistona tunnettuun paikkaan oma koti. Nyt Lönnströmin kotimuseo toimii tässä Jermo Laosmaan suunnittelemassa tyylikkäässä rakennuksessa. Rafael Lönnström kuoli sodan aikana ja leski Teresia siirtyi johtamaan tehtaita. 1950-luvulla yrityksiä yhdistettiin ja muodostettiin Ammus-Sytytin Oy, joka valmisti monenlaisia tuotteita. Yksi tuoteryhmistä oli vesihanat. Museossa onkin esillä näitä tutulla OSY-merkillä varustettuja vesihanoja ja suihkuja. Yritys valmisti myös suuret määrät maitotonkkia, kattiloita, kahvipannuja jne.

1970-luvulla teollisuusneuvoksen arvon saanut Teresia Lönnström myi yritykset ja vuonna 1986 hän kuoli 90-vuotiaana. Testamentin mukaan perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin säätiö. Vuonna 1988 Lönnsrtömien koti avautui museona – sellaisena kuten se oli asuttunakin ja 1993 avautui Lönnströmin taidemuseo.
Kotimuseo-rakennuksen uudemmassa siivessä esitellään yrityksen historiaa ja tuotteita melko perinteisin, mutta kiinnostavin keinoin. Kotimuseossa kävijä pääsee vierailemaan Lönnströmien edustushuoneisiin. Pariskunta, etenkin Teresia, harrasti taiteen, posliinin, lasin ja tekstiilien keräämistä. Kotimuseosta löytyykin paljon niin kotimaista kuin ulkomaistakin taidetta, taidelasia ja –posliinia.


Lönnströmin kotimuseo on tulevana kesänä avoinna heinä-elokuussa ke ja su 12—16, Pitsiviikolla 20.—28.7.2013 ke—su 12—16.

Museohaaste 15/2013

Kommentit