Tutustukaa Uuteenkaupunkiin... osa 2 - Vason mylly

Vuoden 1937 Uudenkaupungin matkailuesitteestä.
Seuraava sikses kiva paikka kotikaupungissani Uudessakaupungissa olisi vanha Vason myllyrakennus ja sen näyttelyt. Kesäaikaan varsin keskeisellä paikalla - nimittäin suositun vierasvenesatama Pakkahuoneen - takana sijaitseva vanha myllyrakennus on saanut suojiinsa monenlaista nähtävää. Tässä myllyn punatiilisessä osassa toimii kesällä myös terassiravintola.

Rakennus on kaupungin omistuksessa ja siinä toimii mm. Vason rakennusklinikka. Rakennuksen alakerrassa on siis neuvontapiste vanhojen talojen korjaajille. Lähellä sijaitsee myös rakennusapteekki vanhojen rakennusosien kierrättäjille.
Rakennusklinikan lisäksi Vason mylly on täyttynyt monenlaisesta merellisestä tavarasta. Torniosaan on sijoitettu komea, Uudenkaupungin kansalaisopiston ja merihistoriallisen yhdistyksen voimin aikanaan valmistunut suuri purjelaivan pienoismalli. Parkkilaiva Warman pienoismalli on rakennettu mittakaavassa 1:10. Sen pituus on 7,5 metriä, leveys kaksi metriä ja korkeus 4,3 metriä. Pienoismallin rakentaminen aloitettiin Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen aloitteesta vuonna 1998 ja se valmistui viiden vuoden kuluttua. Pienoismalli kuvaa siis parkkilaiva Warmaa, joka oli viimeinen Uudessakaupungissa rakennettu puinen purjelaiva. Warma valmistui vuonna 1922.

Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys on koonnut Vason yläkertaan monipuolisen näyttelyn paikallisesta kalastuksesta, veneenrakennuksesta ja huviveneilystä.  
Alakertaan on koottu suuri määrä vanhoja venemoottoreita. Vason näyttelytilassa on myös myynnissä merihistoriallisen yhdistyksen julkaisemia merihistoriallisia kirjoja, postikortteja ja muita tuotteita.
 
Vason näyttelytila on kesäaikana avoinna joka päivä 11-18 ja sinne on vapaa sisäänpääsy.

Kyllä käy museosta - museohaaste 16/2013


Kommentit

 1. Pitää itsekki käydä tuolla katsastamassa. On se kumma ku ei "suosi" näitä omia nurkkia, mutta jos tänä suven ottais ohjelaan käydä katsomassa oman paikkakunnan nähtävyyksiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tämä Vaso on monelle paikkakuntalaiselle vielä vieras paikka.

   Poista
  2. Mistä tulee tuo Vaso nimi?

   Poista

Lähetä kommentti