Kasarimuotia vielä hetken Riian muotimuseossa

Jos olet elänyt nuoruuttasi (tai yleensä elänyt) 1980-luvulla, muistat varmasti, minkälainen oli Prinsessa Dianan hääpuku tai millaiset olivat Madonnan tötteröliivit ja Margaret Thatcherin sininen jakkupuku. Entä Jane Fondan trikoot tai Sue Ellenin kampaus?  
Latvian pääkaupungissa Riiassa pääset hetkeksi noihin muistoihin. Riian muotimuseossa on nimittäin vielä pari viikkoa esillä näyttely The Brilliant 80s, joka esittelee muotitalojen kasarimuotia Alexandre Vassilievin säätiön kokoelmista. Esillä on luomuksia mm. seuraavilta suunnittelijoilta: Yves Saint Laurent, Thierry Mugler, Emanuel Ungaro, Jean-Paul Gaultier, Versace ja Issey Miyake.
Givenchyn satiinimekko 1980-luvun puolivälistä.
Nämä asut ovat kuuluneet Catherine Deneuvelle 1980-luvulla. Molemmat kuuluvat muotimuseon omaan kokoelmaan.
Pieni osa näyttelystä esittelee myös latvialaista 1980-luvun muotia. Ja pitää myöntää, että siitä osastosta löytyi yllättävän tuttuja piirteitä. Tunnistin vitriinistä niin viitteitä äidin aikanaan ompelemiin minun ja siskonikin lakkiaismekkoihin.
Alexandre Vassiliev on venäläinen muodin asiantuntija ja keräilijä, joka jo 1980-luvun alussa muutti Pariisiin. Myöhemmin hän perusti nimeään kantavan säätiön, jonka kokoelmissa on nykyään jopa 10.000 historiallista pukua.Vuonna 2015 kävin Tallinnan Kumu-museossa ihastelemassa samaisen säätiön kokoelmista koottua Art Deco -näyttelyä ja vuonna 2016 Kumussa oli saman kokoelman viktoriaanisen ajan puvuista koottu näyttely.


Cavadinin iltapuku silkkitaftista 1980-luvun lopulta.

Riian muotimuseo Modes Muzejs sijaitsee aivan vanhan kaupungin sydämessä, käytännössä Mustapäiden talon takana. Museo on mukavan kokoinen, sen jaksaa kiertää vaikka ihan vain kaupungissa pikaisesti poiketessa, kuten minä kesällä lentojen välissä. Katutasossa on myös melko viehättävä kahvila
Museokaupan valikoimaa.
Olihan vierailu mukava aikamatka siihen omaan nuoruuteen!
 
Itse keksin tämän näyttelyn Marjon matkassa –blogin houkuttelevasta kirjoituksesta, josta voitkin lukea vielä vähän enemmän näyttelystä.
Jean-Paul Gaultierin mekko vuodelta 1989.

Torrenyt, 1980-luvun loppu

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit