Menneen maailman tyyliä Kumussa



Tylsä bloggari kirjoittaa näyttelystä, joka oli avoinna viimeistä päivää juuri tänään. Heinäkuun alussa Tallinnan Kumu-taidemuseossa avautui Runous ja ahdistus –niminen näyttely, joka päättyi nyt lokakuun loppuun. Tylsä kun olen, niin esittelen kuitenkin tämän kauniin näyttelyn.
Näyttely esitteli 1800-luvun viktoriaanista naisten pukeutumista. Näyttely oli koottu venäläisen keräilijä Aleksandr Vassiljevin yksityiskokoelmista. Samasta kokoelmasta oli muuten myös se pari vuotta sitten Kumussa esillä ollut hieno ArtDeco –näyttely,  joka silloin(kin) aiheutti meille matkan Tallinnaan.
 
 
Aleksandr Vassiljev on venäläisen televisiokanava Ostankinon suositun tyyliohjelman juontaja, hän on tehnyt teatterilavastuksia ja suunnitellut puvustuksen useisiin ooppera- ja balettiesityksiin, näytelmiin ja elokuviin, kirjoittanut lähes 40 kirjaa muodin historiasta, tuottanut useita dokumenttielokuvia, toiminut opettajana ja käynnistänyt erilaisia muotihankkeita. Hänen kokoelmissaan on 55.000 muotiin liittyvää historiallista esinettä, joista 10.000 on pukuja. Eräässä haastattelussa hän on kertonut: ”Minulla on kaksitoista restauroijaa, jotka työskentelevät Fondation Alexandre Vassilieville. Heillä on erinomainen koulutus. Yksi työskentelee vaaleanpunaisten esineiden kanssa, toinen hattujen parissa. Koska olemme yksityinen laitos, voimme työskennellä näin. Museossa samanlainen työnjako ei olisi mahdollinen. Minulla on Liettuassa suuri varasto, josta vaatteeni matkustavat metalliarkuissa. Siinä on valtavasti työtä, mutta se on erittäin kiinnostavaa”.
Kumun näyttelyyn oli valittu 50 pukua ja 150 asustetta. Näiden lisäksi näyttelyssä oli esillä maalauksia ja väritettyjä muotipiirroksia pukujen kanssa samoilta ajoilta. 
Yhteistä 1800-luvun hienojen naisten puvuille oli se, että kauneus meni käytännöllisyyden edelle. Yläosat olivat tyköistuvia ja vyötäröt olemattomia. Näyttelyssä olevien pukujen teksteissä muistutettiin nykykatsojaa myös kunkin puvun vyötärön ympärysmitasta.
1800-luvulla hienot naiset vaihtoivat vaatteita monta kertaa päivässä: oli aamupäiväpukua, vieraiden vastaanottoasua, vierailuvaatetta, matka-asua, iltapäivävaatetta, illallis- ja tanssiaisasua.
1800-luvun puolivälissä muotiin tuli hameen alle puettava kehikko, krinoliini ja pari vuosikymmentä tästä muodissa olikin korkea takapuoli, eli turnyyri.
Suruaikaan liittyi myös tarkka etiketti. Näyttelyssä oli esillä myös useampi suruasu.

Kaunis ja suosittu näyttely, joka yhdisteli mukavasti aitoja pukuja, asusteita, maalauksia, valokuvia ja piirustuksia. 
 
Kuten kerroin, näyttelyä et ikävä kyllä enää Tallinnassa pääse katsomaan.Kumusta löydät kuitenkin tietoa täältä.
Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit