Elämyksellinen Villa Kokkonen


Säveltäjä Joonas Kokkonen asui Järvenpäässä, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa talossa Tuusulanjärven rannalla kaikkiaan 27 vuotta, vuosina 1969-1996. Kokkonen ja Aalto ystävystyivät molempien ollessa Suomen Akatemian jäseniä. 
Tarinan mukaan Joonas Kokkonen soitti Aallolle, kun hänelle oli tarjottu tonttia Tuusulanjärven rannalta. Hän oli tiedustellut, josko Alvar Aalto tuntisi arkkitehdin, joka voisi suunnitella paikkaan talon. Villa Kokkonen valmistui vuonna 1969.
 
Aalto innostui, sillä itse asiassa Villa Kokkonen on ainoa toteutunut taiteilijakoti arkkitehdin tuotannossa. Länteen viettävällä tontilla on kolme rakennusta. Päärakennuksesta johtaa pergola saunalle, jonka vieressä on pieni uima-allas. Autotalli on erillisenä rakennuksena sisääntulon yhteydessä. Talo ja sauna on rakennettu hirsistä ja verhoiltu kapealla, tummalla pystylaudoituksella. Sisällä Aalto piirsi Kokkosen työhuoneen flyygelin ympärille. Huone tarjosi paitsi työrauhan, myös  mahdollisuuden järjestää konsertteja, joiden ajaksi olohuoneen ovi suljettiin. Näin perhe saattoi jatkaa arkeaan kodin muissa osissa.
 
Villa Kokkoseen on päässyt kymmenisen vuotta myös vierailulle. Ja millaiselle vierailulle! Ajelimme loppukesällä Järvenpään taidemuseoon ja matkan aikana tutkiskelin, mitä muuta seudulla olisi tarjota. Toki Tuusulanjärven taiteilijakodit olivat tiedossa, mutta niissä oli jo aiemmin vierailtu. Onneksemme tuona lauantaina oli tarjolla yksi yleisöopastus Villa Kokkoseen, joten päätimme vierailla. Villa Kokkonen on myös Museokortti-kohde, muuten opastetun kierroksen hinta on 12€. Kierros alkaa talon ulkopuolelta, ilmoitustaulun edestä. Talosta tulee opastamaan mies, joka osoittautuu talon nykyiseksi isännäksi, Antti Pesoseksi. Alkaa hengästyttävän elämyksellinen opastuskierros pihaan, puutarhaan ja taloon, joka siis on nykyään taiteilijapari Antti Pesosen ja Elina Viitalan koti.
Huomio kiinnittyy, myös oppaan aktiivisen kehotuksen johdosta, alvaraaltomaisiin yksityiskohtiin niin aidassa, kuistin katossa kuin vaikka ulkolaudoituksessakin. Parhaita valokuvauskulmia vinkataan ja luulenpa, että helteisenä kesälauantaina meillä kaikilla ryhmäläisillä on lähes yhtä hengästynyt olo kuin oppaallakin.
Kierros jatkuu sisätiloihin  (joissa ei saanut kuvata), joka siis on pariskunnan koti. Pääsemme istumaan Joonas Kokkosen työhuoneeseen ja hetken kuluttua tässä pienessä konserttisalissa soi Joonas Kokkosen Viimeisiä kiusauksia ja Sibeliuksen Finlandiaa! Elina soittaa ja Antti laulaa. Mikä elämys!
Kierroksen päätteeksi on vielä mahdollisuus jäädä nauttimaan pienestä lisämaksusta tarkoin valikoiduista kahvinpavuista valmistettua kahvia ja emännän valmistamaa kaakkua. Villa Kokkosessa on myös pieni puoti, jossa myydään matkamuistojen lisäksi mm. kahvia, teetä ja suklaata.
Tämä vierailu oli kyllä yksi kesän yllätyksellisimmistä ja mieleenpainuvimmista. Museokortin vilautuksella olimme huomaamattamme viettäneet lähes kaksi tuntia keskellä arkkitehtuuria,  musiikkia ja myös oppaan sanataidetta.
 
Villa Kokkonen valittiin muuten vuonna 2012 ensimmäisten suomalaistalojen joukossa Iconic Houses -verkostoon, johon kuuluu maailman tunnetuimpia talomuseoita. Villa Kokkosessa järjestetään ainakin kesäaikana yleisöopastuksia, mutta taloon pääsee tilauksesta myös muulloin. Lue lisää Villa Kokkosen omilta sivuilta.
ps. Anteeksi Antti, jos nämä kuvat eivät ole nyt tarpeeksi parhaista paikoista, en ehkä mennyt joka kerta maahan makaamaan, vaikka neuvoitkin.

Kommentit

  1. Upean näköinen paikka! Meillä suunnitelmissa ensi viikonloppuna. En tiedä menenkö itsekään maahan makaamaan :D

    VastaaPoista
  2. Täydellinen konserttipaikka! Kiitos upeista kuvista, hyvältä näyttää 👍 Minkähänlainen akustiikka siellä on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tähän minun on vaikea vastata, sen verran heikosti olen musiikin asiantuntija :-)

      Poista

Lähetä kommentti