Alexander Reichstein, sinisiä aaveita ja kirjatemppeli Salon taidemuseossa


Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä 12.1.2020 saakka taiteilija Alexander Reichsteinin moniaistisen taidekokemuksen tarjoava näyttely Ajan myötä. Taiteilija on koonnut taidemuseon saleihin viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme.
 
 
Kaikki valotaidetapahtumia bongailleet ovat aivan varmasti nähneet myös näitä venäläisen, Suomessa jo 1990-luvun alusta lähtien asuneen kuvataiteilija Alexander Reichsteinin hohtavia teräslangasta valmistettuja ihmishahmoja. Nämä sinisävyiset lankaveistokset ovat olleet esillä ainakin Helsingissä, Oulussa ja Espoossa. Itse en niitä aikaisemmin ollut luonnossa vielä nähnyt. Nyt ne ovat ensimmäistä kertaa esillä sisätiloissa Veturitallissa, jossa niille on varattu yksi kokonainen näyttelysali. 
Alexander Reichstein on Helsingissä asuva, Moskovassa syntynyt kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Taiteilijan taustaan kuuluvat keskeisesti lapset ja lapsille suunnattu taide.  Reichsteinin taide saa innoitusta tutuista tarinoista, joita hän on kuvittanut lukuisiin kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä. Reichsteinin teoksia on esitelty monissa eri näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Alexander Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997 ja vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto. 
Veturitallissa ensimmäisessä tilassa on siis esillä nämä fluoresoivalla maalilla ruiskutetut teräslangasta taidokkaasti muotoillut ihmishahmot, jotka lähes heräävät henkiin niihin osoitetun UV-valon johdosta. Installaation nimi on Kummat vieraat. Taiteilijan mukaan ihmiset eivät koskaan häviä jättämättä jälkiä, he pysyvät luonamme niin kauan kun muistamme heidät. Huoneessa kohtaamme luoksemme saapuneet aaveet kaukaa menneisyydestä. Vaikuttava huone ja ainakin itselleni se näyttelyn kohokohta.
Näyttelyä on markkinoitukin koko perheelle sopivaksi tai korostaen sitä, että tämä on suunnattu myös lapsille. Etenkin Mutatis mutandis -teos kiinnosti kaikenikäisiä. Teos on tehty leikkimistä varten. Näyttelytilassa saattoi rakentaa kivilohkareilta näyttävien osien ja magneettipintojen avulla uusia veistoksia. Yllättävän hauskaa!
Poistettu-teos oli koottu salolaisten innolla lahjoittamista kirjoista. Poistetuista kirjoista on koottu labyrintti, joka muistuttaa muinaista temppeliä. Taiteilijan mukaan se kuvastaa kirjoja rakastavan temppeliä aikana, jolloin ihmisillä tuntuu olevan halu luopua painetuista kirjoista.
 
Neljäs näyttelytila kuvastaa kalenteria, vuorovaikutteisen näyttelyn nimi on Kaksitoista kuukautta. Seinillä oleviin kymmeniin kalentereihin toivotaan kävijöiden kirjaavan oman syntymäpäivänsä ja näyttelytilan keskellä pyörivään puuhun lisäävän oman syntymäpäivälehtensä.
 
 
Viides kokonaisuus on pienistä rautalankahahmoista koottu installaatio Arkipelago.
Ajan myötä -näyttely on mainio ja viihdyttävä kokonaisuus, johon kannattaa etenkin noiden "sinisten lanka-aaveiden" johdosta poiketa. 
Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät vähän, mitä tulossa on.                        

Kommentit