Vapaudenpatsaan pikkusisko Seinen rannalla


Perheen kuopusta (12v) kiinnostaa Amerikan vapaussota. Sen päättymisen 100-vuotisjuhlan kunniaksihan ranskalaiset rakensivat ja lahjoittivat yhdysvaltalaisille Vapaudenpatsaan vuonna 1886. Patsaasta on muutamia miniversioita Pariisissa.
Meidän oli siis määrä kävellä katsomaan Seine-joen keskellä seisovaa Vapaudenpatsasta. Kyseinen muistomerkki oli pojalle tuttu myös elokuvasta National Treasure II. Ei siinä sitten auttanut kuin kävellä sen juurelle.

Vanhin vapaudenpatsaista sijaitsee tällä hetkellä Orsay-taidemuseossa. Se oli aikaisemmin ulkona Pariisin Luxemburgin puistossa. Tuo patsas on vuodelta 1870 ja sen pohjalta itse asiassa rakennettiin se varsinainen New Yorkin patsas. Vuosi sitten varas vei tältä patsaalta soihdun, joten se päätettiin siirtää turvaan sisätiloihin museoon. Puistoon vaihdettiin patsaan kopio. Tämä museossa sijaitseva vapaudenpatsas on vajaat kolme metriä korkea.
Kuva Wikipediasta. Vapaudenpatsas pitkän saaren yläpäässä.
Saarelle mentäessä kävelimme upeaa 1900-luvun alussa rakennettua Pont de Bir-Hakeimia pitkin.
Mutta se patsas, joka meidän piti käydä katsomassa sijaitsee Seinejoen rannalla – tai itse asiassa keskellä, Ile des Cygnes saaren kärjessä. Tämä vapaudenpatsas julkistettiin vuonna 1889, kolme vuotta siis sen Amerikan patsaan jälkeen. Seinen rannalla olevan vapaudenpatsaan korkeus on 11,5 (New Yorkin patsas 46,5 m).
Tämä patsas katsoi alun perin kohti Eiffel-tornia. Patsaan suunnittelija kuitenkin toivoi, että patsas katsoisi kohti länttä, kohti New Yorkin satamassa olevaa ”isosiskoaan”. Sen suuntaa käännettiin suunnittelijan toiveen mukaan vuoden 1937 maailmannäyttelyyn.

Pitkä kapea saari keskellä Seineä oli selvästi lenkkeilijöiden suosiossa. Vapaudenpatsaan vieressä olikin erilaisia kuntoilijoille tarkoitettuja välineitä.

Kommentit

 1. Noin lähelle en itse ole vielä päässyt, katsellut sitä vain Eiffel-tornin huipusta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy myöntää, että meinas äidillä usko loppua tuulisen Seinen keskellä, kun sitä kävelemistä vaan riitti. Mutta toisaalta on nämä perheen nuoret joutuneet kulkemaan minunkin ällieni mukaan.

   Poista
 2. Aivan mainioita nämä sinun Pariisi-postauksesi! Mulla on ollut jo muutaman kuukauden suunnitelmissa tehdä joku kokoelmapostaus Pariisin Vapaudenpatsaista, mutta enpä ole saanut aikaiseksi. Ja tässähän oli jo aika hyvä kooste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja sinun blogiasi olen tässä lueskellut "jälkikäteen", myös siis noita aika vanhoja postauksia. Kivoja juttuja.

   Poista

Lähetä kommentti