Pariisin Nikit

Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, olemme matkoillamme bonganneet milloin mitäkin. Yksi aihe on ollut Niki de Saint Phallen veistokset, jos niitä on sattunut paikkakunnalla olemaan.

Pariisissa on kokonainen suihkulähde, jossa on yhteensä 16 Nikin ja hänen aviomiehensä Jean Tinguelyn veistosta. Säveltäjä Igor Stravinskyn sävellyksiä kuvaavat veistokset sijaitsevat suihkulähteessä aivan Pompidou-keskuksen vieressä.

Vuonna 1981 Stravinsky-suihkulähteen rakentaminen päätettiin antaa kuvanveistäjä Jean Tinguelylle. Taiteilija kuitenkin halusi, että suihkulähteeseen tulee myös hänen vaimonsa Niki de Saint Phallen värikkäitä veistoksia. Suihkulähde vihittiin käyttöön maaliskuussa 1983 - se täytti siis juuri 30 vuotta.

Suihkulähde ei ollut nyt huhtikuun alkupäivinä vielä toiminnassa, joten hieman jäi tästä taidekokemuksesta uupumatta, kun ei nähnyt, miten Tinguelyn työt liikkuvat tai mistä kohtaa mistäkin teoksesta suihkuaa vettä.

Itse asiassa teki ihan pahaa, kun lasten annettiin kiipeillä näissä taideteoksissa. Jotain hienoa näissä töissä on, ehkä siis pitää palata joskus vielä katsomaan tätä kesäaikana?Kommentit