Tähtiaukion keskellä - riemukaari


Pariisissa vieraileva turisti ei voi välttyä tältä rakennukselta. Kaikkiaan 12 katua - tai paremminkin bulevardia -  yhtyy tällä suurella aukiolla, jonka keskellä on yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Riemukaari. Aukion nimi on nykyään Place Charles de Gaulle. Mutta mm. metroaseman teksteissä käytetään myös nimeä Étoile (tähti).

­Napoleon päätti vuonna 1806 rakennuttaa voitto­jensa kunniaksi ­riemukaaren antiikin Rooman ­sotapäälliköiden mallin mukaan. Antiikki oli tuolloin muotia ja ranskalaiset kopioivat mielellään antiikin Kreikkaa ja Roomaa niin arkkitehtuurissa kuin taiteessa. Riemukaari valmistui vasta vuonna 1836. Arkkitehti Jean Chalgrin suunnitteli valtavan kaaren, jonka ulkopuolta koristivat Napoleonin taisteluja kuvaavat kuva-aiheet. Koko kaari sisältää valtavan määrän erilaisia kaiverruksia, jotka kertovat joko voitetuista taisteluista tai niiden sankareista.
 Tässä lepää tuntematon ranskalainen sotilas kuollut isänmaan puolesta 1914–1918.
Myöhemmin Riemukaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta. Tuntemattoman sotilaan hauta ja ikuinen liekki lisättiin Riemukaaren yhteyteen vuonna 1920. Haudalla taitaa olla aina tuoreita kukkia. Nytkin oli juuri alkamassa jonkinlainen muistoseremonia.

Riemukaaren huipulle pääsee myös kiipeämään. Sinne ei tosin ole hissiä. Me jätimme jonojen ja tuulisen sään johdosta tämän kapuamisen (seuraavaan kertaan). Aukiolla on myös mielenkiintoista seurata liikennettä ja liikenneympyrän väistämissääntöjä. Kun nämä kuvat otettiin, oli pääsiäismaanantai, joten liikennettä oli aika vähän. Tästä tuli kuitenkin kuljettua aika monta kertaa mm. bussilla, joten vähän vilkkaampaakin liikennettä siinä nähtiin.

Kommentit

 1. Hyviä kuvia.
  Me aikoinaan kiivettiin riemukaarelle, ja sieltä vasta olikin hauska seurata liikennettä ja arvailla millä säännöillä kukin liikkuu ja kuka kiilaamiskisan voittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, me kun edellisen kerran käytiin miehen kanssa Pariisissa, oltiin autolla. Vältyttiin kyllä tältä paikalta. Eiffeltornin juurella käytiin pikaisesti parkissa. Bussilla näytti kyllä olevan jonkinlainen etuajo-oikeus siinä ympyrässä. Ainakin se vaan meni ja muut väisti :-)

   Poista
 2. Puhtaalata tosiaan kaari näyttää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - niihin sinun 1960-luvun kuviin verrattuna.

   Poista

Lähetä kommentti