Riian vanhan kaupungin ulkopuolella


 
Riian vanhaa kaupunkia kävellessä ei voi olla näkemättä näitä seuraavia kohteita, joita mekin kaupungissa bongasimme. Aivan vanhan kaupungin itälaidalla sijaitseva vapauden muistomerkki on latvialaisille erityisen merkittävä. Pyhän Pietarin kirkossa oli meidän siellä käydessämme esillä näyttely, joka kertoi juuri tuon muistomerkin merkityksestä. Kuin ihmeen kaupalla muistomerkki säästyi niin toisesta maailmansodasta kuin neuvostoajastakin.  Juuri tuon muistomerkin aukiolla järjestettiin 1980-luvulla mm. ensimmäiset Neuvostovaltaa kritisoivat mielenosoitukset.
Muistomerkin on suunnitellut Karlis Zale. Se on kaikkiaan 42-metrinen, jossa on alaosassaan harmaasta ja punaisesta graniitista erilaisia veistoksia ja niiden jatkeena italialaisesta kalkkikivestä valmistettu obeliski. Muistomerkin huipulla on vielä pronssinen naista esittävä veistos ja aivan ylimpänä kultaiset tähdet.  Vapauden muistomerkki pystytettiin vuonna 1935 Latvian vapaussodassa 1918-1920 kaatuneiden muistoksi. Minua muistomerkki kiinnosti myös sen johdosta, että siinä oleva harmaa graniitti louhittiin kotikaupunkini Uudenkaupungin saaristosta.
Muistomerkin edessä oli kunniavartio. Ainakin nyt oli Vapauden muistomerkin viereisellä puistoalueella hienot kukkaistutukset. Latvian 100-vuotisjuhlan kunniaksi oli kukkapenkkeihin istutettu kaikkiaan 94.000 sipulikukkaa. Toisella puolen muistomerkkiä kukkasista muodostui liehuva Latvian puna-valkoinen lippu ja toisella latviaksi teksti we ❤ Latvia.

Vanhan kaupungin länsipuolella, Väinäjoen vastarannalla näkyy useampikin moderni rakennus. Yksi erikoisin niistä on Latvian kansalliskirjasto, joka on valmistunut vuonna 2014. Rakenuksen nimi on ”Valon linna” ja sen arkkitehtina oli latvialais-amerikkalainen arkkitehti Gunnar Birkerts. Jos aikaa on, kannattaa taloon poiketa myös sisälle. Jos ei muuta, niin vessoihin!
 

Yksi lähes pakollinen vierailukohde Riiassa sijaitsee vanhan kaupungin eteläpuolella, aivan rautatieaseman läheisyydessä. 1920-luvulla valmistuineisiin zeppelin-halleihin sijoittui jo 1930-luvulla kaupungin torikauppa.

Riian keskustori on nykyään paitsi turistien, etenkin paikallisten suosima ostospaikka. Yhdessä suuressa hallissa myydään erilaista lihaa. Läytyy sianpäätä, sorkkaa, kieltä, kanaa vaikka missä muodossa. Yhdessä kalaa ja muita meren eläviä, löytyy apteekkitavaraa, leipää, maitoa, hedelmiä jne. Myös ulkotorilla myydään mm. vihanneksia ja kukkia.
Vanhan kaupungin ulkopuolella pitää poiketa myös jugend-talojen alueella. Mutta siitä lisää myöhemmin.


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit