Onhan tämä vähän hassua. Me matkustelemme Bordeauxin viinikeskuksessa
tai Cognacin konjakkikaupungissa. Kumpaakaan juomaa emme juurikaan
nauti. Mutta ei se mitään, kivoja matkailukohteita silti kumpainenkin.
Ranskan
roadtripin seuraava kohde oli siis konjakkikaupunki Cognac. Maisemat
alkoivat muuttua mitä lähemmäksi kaupunkia tultiin. Nyt oltiin kunnolla
viinialueella. Tosin viiniköynnökset eivät vielä yhtään vihertäneet
huhtikuun alkupäivinä. Konjakkikaupunki Cognac sijaitsee
Poitou-Charentesin alueella, jossa sijaitsee kaikkiaan 300
konjakkivalmistajaa. Kyllä, alueella, jossa asukkaita on alle 20.000.
Pienen
Cognacin kaupungin keskustasta löytää helposti niin Meukovin,
Martellin, Hennessyn kuin Rémy Martininkin kyltit ja tislaamot. Moni
konjakkitaloista järjestää maksullisia vierailukierroksia, joihin on
kuitenkin varattava paikka etukäteen. Me poikkesimme iltakävelyllämme
ainoastaan Hennessyn ja Martellin loistokkaissa "tehtaanmyymälöissä".
Emmekä edes ostaneet mitään!
Kaupunki on muuten
viehättävä pieni ranskalaiskaupunki. Täällä meillä oli matkan mukavin
(ja edullisin) hotelli. Aivan keskustan kävelykadun varrella pieni
perheomisteinen Hotel Heritage, jossa vanhat huonekalut, omistajien
kissa ja viehättävä pihapatio loivat todella ihastuttavan tunnelman.
Konjakkitehtaiden bongauksen lisäksi suurinta hupiamme oli istuskella
kaupungin keskellä olevan liikenneympyrän viereisellä terassilla ja
katsella perjantai-illan kaupunkielämää. Muita nähtävyyksiä emme
kierrelleet.
Konjakkiahan voidaan valmistaa vain
tämän alueen eri rypälelajikkeista - niistä muista valmistetut ovat
sitten brandya. Myös konjakin tislaus tapahtuu juuri Cognacissa. Sen
jälkeen juoma saakin kypsyä vuosikymmeniä tammitynnyreissä.
Turistitoimistosta saadussa esitteessä kerrottiin, että vuosittain
varastoissa olevista tynnyreistä haihtuu ilmaan noin 20 miljoonaa pulloa
vastaava määrä ilmaan. Tämä "enkelten osuus" kuulemma aiheuttaa sen,
etteivät kaupunkilaiset sairasta edes flunssaa. Toisaalta se myös
aiheuttaa talojen tummumista, sillä tuosta haihtuvasta konjakista saa
ravintoa myös talojen seinässä kasvava homekasvusto. No, en kyllä
erottanut, että Cognacin talot olisivat olleet sen tummempia kuin
muissakaan vastaavissa ranskalaiskaupungeissa.
Seuraa blogia myös
Facebookissa.
Kommentit
Lähetä kommentti