Albi, ranskalainen Unescon maailmanperintökaupunki


 
Albin kaupunki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Toulousesta. Se valikoitui Ranskan autolomamme viimeiseksi kaupungiksi juurikin sen takia, että sieltä oli lyhyt matka lentokentälle, mutta myös sen takia, että kaupunki on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kuten olen ennekin kirjoittanut, katson matkasuunnitelmia tehdessäni aina myös alueen Unesco-kohteet ja jos mahdollista, suunnittelen reitin niiden kautta.
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta kohti Unesco-kaupunkia.
Albi on noin Rauman kokoinen kaupunki, joka sijaitsee Tarn-joen varrella. Osa kaupungin punatiilestä rakennettua keskiaikaista keskustaa on siis maailmanperintökohde. Suojelualueeseen kuuluvat vanha Pont Vieux –silta, jonka kerrottiin olevan Ranskan vanhin yhä liikennekäytössä oleva silta; entinen piispanlinna, jossa nyt toimi taiteilija Toulouse-Lautrec –museo, Pyhän Cecilen kirkko - ”maailman suurin tiilikirkko”  sekä näitä ympäröivät korttelit.
"Ranskan vanhin yhä käytössä oleva silta" - Pont Vieux.
Kaupunki oli todella kaunis. Ja jos tuonne menette, niin suosittelen ehdottomasti Tarn-joen toisella puolella olevaa Mercure-hotellia. Ikkunastamme oli kaunis näköala juuri tuolle maailmanperintökohde-alueelle. 
Albin vanhassa kaupungissa on, kuten niin monessa muussakin keskiaikaisessa kaupungissa, kävelykatuja, ristikkorakenteisia taloja, kahviloita, puoteja, suihkulähteitä ja kukkaistutuksia. Suuri tiilikirkko oli tämän matkan hienoin, myös sisältä. Ja tuossa vanhassa piispanlinnassa sijaitsi tosiaan taiteilija Henri Toulouse-Lautrecin museo.
 
 
Henri Toulouse-Lautrec -museossa esiteltiin Albissa syntyneen ja lapsuutensa viettäneen taiteilijan lyhyen elämän tarina niin valokuvin kuin etenkin maalauksin.
 Albi oli todella mukava, sopivan kokoinen ja hallittavissa oleva "yhden yön kaupunki".
 

Siinä tämän vuoden Ranska-postaukset (ehkä). Seuraavaksi sitten jotain muuta maata. Seuraa blogia myös Facebookissa, niin näet, mitä ehkä olisi tulossa.           

Kommentit

 1. Teidän Ranskan matkan postauksia on ollut kiva lukea! Hyvin suunniteltu reissu ja paljon mielenkiintoisia kohteita mahtui matkaamme. Albi näyttää erittäin mielenkiintoiselta paikalta enkä yhtään ihmettele, että on UNESCOn maailmanperintökohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet ollut mukana meidän matkalla :-) Se suunnittelu on myös niin mukavaa, etenkin sen takia, että silloin kokee ja näkee asioita, jotka eivät ihan automaattisesti osu eteen.

   Poista
 2. Kivan näköinen kaupunki! En ollut tästä koskaan kuullutkaan. Tykkään Ranskasta ja kaikki vanhat talot, pikkukujat ja punatiilikatot kuuluu myös mun suosikkilistalle. Myös Unesco-kohteet kiinnostaa ja mahdollisuuksien mukaan niissä käyn.

  VastaaPoista
 3. Miten söpö kaupunki! Ihanan tunnelmallisen näköinen paikka. En ole ikinä käynyt Ranskassa, mutta tässä yksi potentiaalinen kohde. Unescon paikat kiinnostaa myös itseä. :)

  VastaaPoista
 4. Täällä myös yksi, joka käyttää Unesco-luetteloa matkojen suunnittelussa! Ei ne kohteet sinne turhaan päädy. Ihanan näköinen kaupunki ja myös Toulouse-Lautrec -museo kiinnostaa. Kävin katsomassa toissa kesänä Toulouse-Lautrecin näyttelyn täällä Roomassa ja se oli kyllä upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, jotakin erikoista tai merkittävää niissä paikoissa todellakin on, jotka Unesco-listoilla ovat.

   Poista
 5. Kiva lukea välillä Ranskasta, siitä kun ei paljon juttuja ole. Unesco listat ovat ihan parhaita käyntikohteita. Itse myös aina silmäilen, josko kohteessa tai lähellä niitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tässä nyt useampi Ranska-postaus, jonka viimeinen tämä Albi oli.

   Poista
 6. Näyttää huikean kauniilta pikkukaupungilta! Täytyy myöntää, etten ollut koskaan Albista kuullutkaan. Kiitos, tämä pitää laittaa muistiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuo taidemuseokin oli tosi viehättävä, sopivan kokoinen kaikella tavalla.

   Poista

Lähetä kommentti