Kielletty kaupunki Tampereella

Kielletty kaupunki oli vuosisatoja Kiinan salainen vallan keskus, jota hallitsiu keisari, Taivaan poika. Keisarin palatsi oli koko maailman keskipiste. Pekingin Kielletty kaupunki rakennettiin keisarilliseksi palatsiksi 1400-luvun alussa. Kiinan keisarivalta päättyi vuonna 1911 ja tuona aikana Kielletyn kaupungin palatsissa ehti asua yhteensä 24 keisaria.
Silkille maalattu keisari Qianlongin kuva, 1736-1795
Kielletty kaupunki oli maailman suurin palatsialue, kaikkiaan se oli kooltaan 72 hehtaaria. Keskellä tuota kiellettyä kaupunkia sijaitsi keisarillisen perheen asuintilat. Koko aluetta kiersi korkea muuri ja vallihauta. Alue oli vuosisatoja tavallisten kiinalaisten tavoittamattomissa. Itse palatsialuetta ympäröi vielä laaja keisarillinen kaupunki puistoineen ja temppeleineen. Nykyään koko alue on yksi Kiinan tunnetuimpia matkailukohteita ja luonnollisesti myös Unescon maailmanperintökohde.

No, minä en Kiinaan lähtenyt. Minä lähdin Tampereelle.

Museokeskus Vapriikki on jälleen kerran tuonut Suomeen hienon kansainvälisen näyttelyn. Tällä kertaa näyttely esittelee juuri Kielletyn kaupungin aarteita. Näyttelyssä pääsee tutustumaan Qing-keisareiden (1644–1911) ja heidän hovinsa yltäkylläiseen elämään. Kauniisti rakennetussa näyttelyssä yksittäiset upeat ja kauniit esineet suorastaan loistavat.
Keisarin valtaistuin veripihkapuusta, 1736-1795
Keisarin seremoniahaarniska. Tähän keisari pukeutui mm. paraateissa ja sotaharjoituksissa. Haarniskassa on usea erillinen osa ja se on kirjailtu kokonaan lohikäärmein tai muilla onnen symboleilla. 1661-1722.
Posliininen kulho, 1875-1908.
Pekingistä on tuotu mm. keisarillinen valtaistuin ja huvimaja, silkkimaalauksia, erilaisia kulta- ja jade-esineitä, vaatteita ja asusteita, koriste-esineitä ja posliinia.Tekstien ja esineiden avulla tutuiksi tulevat niin Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri, keisarin tehtävät, sotavoimat, huvitukset kuin naisten asema ja eunukitkin. 
Naisten korokepohjakengät (puu, silkki, puuvilla ja lasihelmet) 1875-1908.
Keisarin "kylmälaukku" eli jäälaatikko 1736-1795. Laatikko on valmistettu puusta ja emalista. Se on vuorattu lyijylevyllä ja sen pohjassa on reikä sulamisvedelle.
Näyttely Kielletty kaupunki on esillä Vapriikissa lokakuun alkuun 2017 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt ollaan menossa.

Kommentit

  1. Upeita kuvia! Tämä näyttely on ehdottomasti minun must-see -listalla, vaikuttaa tosi kiinnostavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä tämä kannattaa käydä katsomassa. Näyttely on vielä jotenkin niin sopivan laajuinen, että sen jaksaa katsoa ja lukea kunnolla.

      Poista
  2. Tämä on kyllä hieno näyttely! Näiden lisäksi minua kiehtoivat kellot ja se hieno posliininen sermi. Aivan uskomattomia esineitä kaikki! Tuota valtaistuinta ihmettelimme tovin jos toisen. Ja mukavaa kun lähellä oli vielä kuvia keisareista tuossa valtaistuimella. Tämä oli kyllä parempi kuin osasin odottaakaan. Onneksi pääsen vielä uudelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Minullakin oli kuvat juuri tuosta posliinisermistä ja hienosta kellosta. Tämä näyttely todellakin kestää useamman katsomisen.

      Poista
  3. Voi että olisi Suomessa ympäri ämpäri niin monta näyttelyä joihin pitäisi olemattoman kesäloman aikana ehtiä... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se ongelma onkin. Keväällä vielä luulee, että ehtii kaikkialle, mutta kesän alkaessa ymmärtää ajan rajallisuuden. Ja Suomen suuruuden.

      Poista

Lähetä kommentti