Matkan yksi mielikaupungeista – keskiaikainen Siena

 

Jos oli edellinen kaupunki Pienza Unescon maailmanperintökohde, niin oli sitten tämä seuraavakin. Kuten moni muukin Toscanan vanha kaupunki, ovat Sienankin ensimmäiset asukkaat etruskeja. Roomalaisaika jätti näkyvät jälkensä kaupunkiin. Tarinan mukaan Rooman perustajan Remuksen kaksi poikaa, Senio ja Ascanio olisivat perustaneet Sienan. Kaupungin kukoistuksen aikaa oli 1000-1300 –luvut. Tuon ajan jäljet ovat hyvin näkyvillä tässä kaupungissa.
Kaupungin tunnetuin nähtävyys ja kohde on sen keskusaukio, Piazza del Campo. Tämä simpukan muotoinen aukio on ihan oikeasti aika hieno. Sen toisella laidalla sijaitsee kaupungintalo (Palazzo Pubblico), jonka julkisivu on aukion mukaisesti sisäänpäin kovera. Kaupungintalon tunnetuin osa on varmasti esikuvaansa Firenzen kellotornia korkeampi Torre del Mangia.

Yhdessä Piazza del Campo, Palazzo Pubblico ja Torre del Mangia muodostavat Unescon maailmanperintökohteen. Olkoonkin aikamoinen turistirysä, ainakin varmaan kesäkuukausina, niin jotenkin oli kyllä vaikuttava aukio.
Eri puolilla on esillä julisteita, esitteitä tai näytetään videota perinteisestä ratsastuskilpailusta, paliosta, joka kisataan tuolla aukiolla. Tämä kilpailu järjestetään vuosittain aina kahtena päivänä, heinäkuussa ja elokuussa.
 Sienan toinen ehdoton helmi on sen vaikuttava tuomiokirkko. Cattedrale di Santa Maria Assuntan piti olla valmistuttuaan maailman suurin katedraali. Rahat loppuivat kuitenkin kesken ja kaupunkilaisten oli tyytyminen kooltaan vähän vaatimattomampaan kirkkoon. Mutta hieno se on. Kirkon 1380 valmistunut julkisivu on aivan täynnä erilaisia koristeita.

 
 
Sisältä kirkosta löytyy mm. Donatellon veistoksia, freskoja, lattiamosaiikkeja ja kaunista tähtitaivasta. Hienoin osa kirkkoa oli mielestäni aivan täyteen maalattu kirjasto, Liberia Piccolomini, jonka freskot on maalannut Pinturicchio apunaan Raffaello.
 
 
 
Myös Siena on kukkulakaupunki. Kaupunki on edellisiä kohteitamme suurempi, joten täällä todella kävelimme ylös ja alas ja edes ja takaisin. Äärettömän kaunis ja vaikuttava kaupunki.
 

Hotellimme Minerva sijaitsi juuri ja juuri muurien sisällä, lyhyen kävelymatkan päässä keskusaukiolta. Huoneen parvekkeelta oli kaunis näkymä kaupungin keskustaan ja tuomiokirkolle.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mennään.

Kommentit

  1. Teillä on ollut ihana terassi ja upeat näkymät. Aika hauska tuo tuomiokirkko, näyttää kuin kerroslakritsilta mustavalkoisine raitoineen. ;P

    VastaaPoista

Lähetä kommentti