Merisäästä tutut Kuuskajaskari ja Kylmäpihlaja

Naantalin jälkeen vieraillaan pojoisemmassa naapurikaupungissa Raumalla. Kaupunki on vanha merikaupunki ja sen edustalla sijaitsee muutamia matkailullisesti mielenkiintoisia saaria. Tai siis saaria, jotka ehkä ovat historialtaan mielenkiintoisia ja sen takia myös sitä matkailullisesti. Työasioiden puitteissa pääsin vierailulle niin entiseen linnakesaari Kuuskajaskariin kuin Kylmäpihlajan majakkasaarellekin. Molemmat saaret ovat osa Selkämeren kansallispuistoa.
Molempiin saariin pääsee kesäaikana vesibussilla ihan itsekseenkin. Alkukesästä kerran päivässä ja keskikesällä vesibussivuoroja on sitten jo useampia. Lisätietoa kuljetuksista löytyy Rauman Saaristokuljetuksen sivuilta. Ja omalla veneellä liikkujille molemmissa saarissa on myös vierasvenelaiturit.

Minulle Kuuskajaskarin saari oli tuttu ennestään siitä, että poikaystäväni (juu, nykyinen mieheni) suoritti 30 vuotta sitten asepalvelustaan siellä. Ja toki nimi merisäästäkin on tuttu. Tämä nykyään Rauman kaupungin omistama saari oli siis aikaisemmin puolustusvoimien linnakesaari ja sitä historiaa saarella halutaan vieläkin vaalia. Saaressa on vielä mm. toimintakuntoinen rannikkotykki, valvontatorni, juoksuhautoja, ampumarata – ja meille uusikaupunkilaisille tuttuja miinankuoria! 
 
 
1960-luvulla valmistunut entinen kasarmirakennus on ryhmämatkailijoiden majoitustiloina ja rakennuksessa toimii myös ravintola. Muissa rakennuksissa on myös majoitustiloja, kahvila, näyttelytiloja jne. Saareen on tehty myös luontopolku, jonka varrella kerrotaan saaren luonnosta ja historiasta. Heinä-elokuussa saarella esitetään myös kesäteatteria.
 
Kuuskajaskari, tai "Jaskari" tuli puolustusvoimien käyttöön talvisodan aikana. Sotien jälkeen saari jäi linnakekäyttöön ja sellaisena se toimi aina 1990-luvun loppuun saakka. Muistona tuosta ajasta ovat myös kasarmin tuvat, suihkut ja puhelikopit.
 

Jaskarista parikymmentä minuuttia ulommaksi (vesibussilla) sijaitsee Kylmäpihlajan saari. Saari on Rauman edustan uloin saari, joten siitä eteenpäin on sitten Ruotsi.
Saarelle rakennettiin vuonna 1952 majakka, jossa toimi myös luotsiasema. Majakka on 31 metriä korkea, 36 metriä merenpinnasta. Majakassa on 12 kerrosta ja siinä toimii nykyään hotelli ja ravintola. Mitä ylemmäksi mennään, sitä kalliimmaksi huoneet nousevat. Mutta luonnollisesti kaikista huoneista todellakin näkyy meri!
 
 

 
Molemmat saaret ovat avoinna matkailijoille kesäkuusta elokuun loppuun, ryhmille myös ennen ja jälkeen säiden niin salliessa. 

Mielenkiintoiset merelliset kohteet, joissa varmaan viihtyvät paitsi varuskuntanostalgikot, myös luonnosta ja merestä kiinnostuneet matkailijat. 

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt juuri ollaan ja mennään.

Kommentit