Pari kukkulakaupunkia lisää: Montepulciano ja Pienza

Orvietosta jatkoimme ajeluamme Sienan kaupunkiin. Matkan varrella kannatti poiketa näihin kahteen kukkulakaupunkiin: Montepulcianoon ja Pienzaan. Molemmat varmaan Toscanassa matkailleille tuttuja kaupunkeja.
Montepulciano on Toscanan korkeimpia kukkulakaupunkeja. Eli jälleen noustiin jyrkkiä serpentiiniteitä muurien ympäröimään kaupunkiin. Parkkipaikkoja löytyi ainakin huhtikuun alussa ihan kaupungin keskustankin tuntumasta. Itse keskusta on varattu kävelijöille. Pyöriäkään ei tässä kaupungissa näy, syynä varmasti korkeuserot. Kävellessä sai kyllä nousta aika jyrkkiä mäkiä ylös ja alas ja paikoitelleen homma hoidettiin rappusilla.
Montepulcianoon viedään selvästi turistilaumat maistelemaan viinejä. Joka toinen kauppa oli viinikauppa tai viinikellari, joka olisi tarjonnut mahdollisuutta maistiaisiin. Ja joka toinen sitten olikin nahkakauppa. Mutta tunnelmaltaan kaupunki oli kyllä oikein idyllinen, ympärillä kauniit kumpuilevat maisemat.


Kaikki kadut tuntuivat viettävän alaspäin kaupungin pääaukiolta, Piazza Grandelta, jossa sijaitsi myös kaupungintalo ja tuomiokirkko. Montepulcianon tuomiokirkon ulkoasu ei ole Orvieton koristeellista tyyliä, mutta sisätiloihin kannattaa silti kurkistaa.

 
Aamupäivän espresson jälkeen oli aika jatkaa seuraavaan kukkulakaupunkiin, Pienzaan. 
Kaupunki on vain parintuhannen asukkaan koti, kukkulan päällä sekin ja tietenkin muurien ympäröimä. Parkkipaikka löytyy muurien ulkopuolelta. Siesta-aika oli hiljentänyt kaupungin, mutta - tai ehkä juuri siksi - kaupungista jäi todella miellyttävä fiilis. Tänne voisi vaikka tulla joskus uudelleenkin. 
 
Pienza on valittu Unescon maailmanperintölistaan mm. sen hyvin säilyneen renessanssiajan asemakaavan johdosta. Myös sen muurilta avautuva upea maisema on osa maailmanperintökohteeksi 2004 valittua Orcian laaksoa.

Kaupunki on tunnettu siellä asuneesta paavista, Pius II. Hän myös tilasi kaupungin tuomiokirkon suunnitelman arkkitehti Rossellinolta 1450-luvulla. Sama arkkitehti suunnitteli myös hänelle asuinpalatsin, Palazzo Piccolominin, joka nyt on museona.
Pienzassa kuullu maistaa sen kuuluisaa pitkään kypsytettyä lampaanmaitojuustoa pecorinoa. 

Pienzasta olikin enää lyhyt matka Sienan hienoon kaupunkiin.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit