Täydellinen matkailukohde minulle - Niki de Saint Phallen veistospuisto Italiassa 
Kuten olen muutamaan kertaan vuosien aikana kirjoittanut, taiteilija, kuvanveistäjä Niki de Saint Phalle kuuluu ”suosikkitaiteilijoihini”. Hänen teoksiaan olemme bongailleet, jos näyttelyitä tai julkisia veistoksia on ollut lähistöllä (voit lukea asiasta mm. tästä tai tästä vanhasta kirjoituksesta). Viime syksynä olin niin tyytyväinen, kun taiteilijan näyttely oli Suomessa, Helsingin taidehallissa. Käydessäni tuossa näyttelyssä, minulla oli jo hankittuna lentoliput Italiaan tälle keväälle. Olin joskus vuosia sitten päättänyt, että olisi hienoa tehdä 50-vuotismatka Italiaan, Niki de Saint Phallen luomaan veistospuistoon. Nyt tuo unelma sitten toteutui.
Taiteilija sai innoituksen tuon puiston luomiseen arkkitehti Gaudin Park Güellin puistosta Barcelonassa. Molempien tyyli onkin samanlainen. Mosaiikkia, kirkkaita värejä, peilipintoja jne. Nikillä muodot ovat hyvin usein reheviä naisia. 
 
  
Niki de Saint Phallen (1930–2002) elämä oli yhtä värikäs kuin hänen taiteensa. Siinä oli iloa ja rakkautta, mutta pinnan alla myös tragediaa – kuten taiteilijoilla usein tuntuu olevan. Häntä on kutsuttu 1900-luvun yhdeksi radikaalimmista taiteilijoista ja toisaalta myös yhdeksi maailman ensimmäisistä feministisistä kuvataiteilijoista. Myönnän, että minä pääasiassa vain nautin hänen taiteensa muodoista, väreistä ja kimalluksesta.  
 
 
 

Niki de Saint Phalle piti tärkeänä, että hänen taiteensa ei ole vain museoissa, vaan siellä, missä ihmisetkin ovat, kaduilla, puistoissa jne. Merkittävin taiteilijan luomuksista on tämä Toscanan Tarot-puutarha. Taiteilija innostui Tarot-korttien hahmoista ja teki yhteensä 22 valtavasta veistoksesta koostuvan ainutlaatuisen korttien inspiroiman puutarhan. Hän halusi luoda ”pienen Eedenin puutarhan, jossa ihminen ja luonto kohtaavat toisensa”. Työ kesti parikymmentä vuotta, 70-vuotiaan Niki de Saint Phallen kuolemaan asti vuonna 2002.
 
 
Puisto ei ole, ainakaan huhtikuun alussa, mikään suuri turistirysä. Sinne ei eksy sattumalta, sinne pitää osata tulla. Helpoiten se onnistuu autolla. Rooman lentokentältä on runsaan tunnin ajomatka puistoon. Puisto sijaitsee pohjoisen suuntaan lähtevän rantatien varrella, Pescia Fiorentinan kylän lähellä. 
 
Puisto sijaitsee tavallaan keskellä ei mitään, kauniin Etelä-Toscanalaisen maiseman keskellä. Parkkipaikalla on kioski, josta saa kahvia, muita palveluita alueella ei ole. Vessaa ja pientä matkamuistomyymälää lukuun ottamatta. Puisto on avoinna huhtikuun alusta lokakuun puoleenväliin klo 14.30-19.30. 
 
Itselleni puisto oli todellakin täydellinen paikka viettää syntymäpäivää. Suosittelen poikkeamaan puistossa, jos ajelette joskus Rooman ympäristössä.
 

Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Tämä oli kyllä ihana unelma, etenkin siksi, että se toteutui. Tuollaisissa puistoissa uskon Nikin teosten pääsevänkin juuri oikeuksiinsa, kun ne valtaavat tilan ja niihin pääsee osallisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo suurin, rintava naishahmo, toimi myös taiteilijan kotina. Sisällä oli niin vessat kuin keittiötkin. Olihan tämä huikea paikka!

      Poista

Lähetä kommentti