Veistoksia vai maalauksia? Camilla Vuorenmaa EMMA:ssa


Camilla Vuorenmaa: Kalastaja
Joku aika sitten kuuntelin toisella korvalla televisiota. Jossain ajankohtaisohjelmassa haastateltiin taiteilijaa, joka kertoi olleensa mukana islantilaisella kalastusaluksella tehdäkseen siellä tai sen tunnelmista taidetta. Työt jäivät mieleeni - ja se, että niistä olisi näyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa. Talvisen miniloman ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui siis Espoossa sijaitseva näyttelykeskus WeeGee. 
Camilla Vuorenmaa: Charlottenborg

Kyseinen taiteilija oli Camilla Vuorenmaa ja näytelyn nimi Meri erottaa meidät. Kannatti mennä. Pidin taiteilijan tavasta kuvata myrskyä, kalastajia, eläimiä - tai ehkä yllättäen myös urheilijoita.
Camilla Vuorenmaa. Jääkiekkoilija
Vuorenmaa on vuonna 1979 syntynyt, Kuvataideakatemian maalausosastolta kymmenisen vuotta sitten valmistunut kuvataiteilija. Hän sai vuosi sitten Suomen taideakatemian palkinnon, jonka osa tämä näyttely Emmassa oli. Taiteilijan tekniikka on maalauksen ja veistämisen yhdistäminen.
Camilla Vuorenmaa: Joukkue
Värit ja siveltimen jälki on töissä runsas. Monia teoksista olisi tehnyt mieli tunnustella, ja olihan näyttelyssä myös kosketeltava työ. Osa puulle tehdyistä töistä jatkui myös näyttelyseinille.
Camilla Vuorenmaa: Lampaiden äiti

Olimme Emmassa perjantaina, jolloin Hesarin NYT-liite oli listannut viikonlopun "must-näyttelyitä". Yksi niistä oli Emmassa myös esillä ollut Ad Reinhardtin näyttely. Art vs. History -näyttelyä luonnehditaan suurimmaksi Euroopassa koskaan nähdyksi katselmukseksi Ad Reinhardtin tuotannosta. Tässä näyttelyssä esiteltiin erityisesti vuonna 1967 kuolleen taiteilijan poliittisia pilapiirroksia ja sarjakuvia.
Reinhardtin pilapiirroksia julkaistiin 1930- ja 1940-lukujen aikana useissa amerikkalaisissa julkaisuissa. Myönnän, että tämä - sinänsä merkittävä ja tärkeä näyttely - jäi meiltä vähän huonommalle tarkastelulle.

Sekä Camilla Vuorenmaan näyttely Meri erottaa meidät että Ad Reinhardtin näyttely Art vs. History ovat esillä 17.4.2016 saakka.

Kommentit

  1. Vuorenmaa on nimenä tuttu, mutta koskaan en ole livenä hänen töitään nähnyt. Värikästä ja sopivan rouheaa jälkeä. Varmasti vaikuttava kokemus kun ovat noin suurikokoisia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti