Pääsiäisruuhkaa TalvipuutarhassaMuistan jo lapsuudesta, miten uutisissa pääsiäisen aikoihin aina näytettiin kuvia Helsingin Talvipuutarhan vaaleankeltaisista pääsiäistipuista. Pelkästään sanassa Talvipuutarha oli jotain eksoottista. 
 
 
 
Talvipuutarha putkahtikin mieleeni, kun ”kulutin aikaani” pääsiäismaanantaina Helsingissä. Osa seurueesta kun valitsi Messukeskuksen tapahtuman ja minä koetin keksiä muuta tekemistä aurinkoisena pyhäpäivänä. Päätin kävellä siis Töölönlahden pohjoispuolelle, Helsingin kaupungin Talvipuutarhaan.
 
Enää ei talvipuutarhassa tapaa tipuja. Mutta noita-akkoja, pajunkissoja ja pääsiäisliljoja sitäkin enemmän - puhumattakaan lastenrattaista! 
 
Talvipuutarha on osa Helsingin kaupunginpuutarhaa. Kesällä aluetta ympäröi kaunis kukkiva puisto ja puutarha. Talvipuutarha on avoinna myös talvella. Ja se todellakin oli suosittu vierailukohde nyt pääsiäisenä.
Talvipuutarhan avattiin yleisölle lokakuussa 1893. Se oli Helsingin ensimmäisiä mannermaisia nähtävyyksiä. Jakob Julius af Lindfors rakennutti Talvipuutarhan omalla kustannuksellaan ja lahjoitti sen sitten puutarhayhdistykselle. Vuodesta 1907 puutarhan on omistanut Helsingin kaupunki. Puutarhasta tuli heti erittäin suosittu, kävijöitä oli joskus jopa yli 5000 päivässä. Lindforsin ehtona oli, että Talvipuutarhaan on kaikilla vapaa pääsy. Yhä vieläkin puutarhaan on vapaa pääsy.
Talvipuutarhan suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström ja sen esikuvana oli Lontoon Kristallipalatsi.
Talvipuutarhan arvokkaimmat kasvit olivat Aurora Karamzinin huvilasta siirretyt kaksi kameliaa, jotka siirrettäessä olivat miehenkorkuisia. Toinen kameliapuusta on saatu vieläkin säilymään. Vuonna 1893 keskihuoneessa ns. kylmässä huoneessa oli havupuita, myrttejä ja laakereita ja länsisiivessä trooppisia kasveja. Itäisessä siivessä oli kaktuskokoelma, jossa oli satakunta eri kaktuslajia ja -lajiketta. 
 
Nykyisin Talvipuutarhassa on yli 200 erilaista, lähinnä Välimeren seudulta kotoisin olevaa kasvia. Länsisiivessä on mm. kääpiöpalmuja, käpypalmu, kuningasmagnolia sekä vanhan ajan huonekasveja. Kaktushuone on puolestaan kaktusten ja mehikasvien valtakuntaa. 
 

Kommentit

  1. Ajatella, siitä on jo aikaa kun kävin Kasvititeellisessä puutarhassa kuten se siihen aikaan oli nimeltään. Nimitys talvipuutarha on minulle uusi suomalainen sana. Asuin siihen aikaan 60-luvulla Kruununhaassa Vironkadulla joten siitä oli mukava piipahtaa puistoon ja puutarhaan. Silloin se lasinen kasvihuone oli tosi pieni ja ahdas. Siellä oli silloin eksoottisia kasveja, jokunen lintukin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti