Tutustukaa Uuteenkaupunkiin osa 4... Pyhämaan uusi kirkko

Uhrikirkon vieressä on sitten se Pyhämaan uusi kirkko. Se ei tietenkään vedä mitenkään vertoja upealle uhrikirkolle, mutta muutaman viehättävän yksityiskohdan sieltäkin voisi nostaa esille. Kirkko valmistui 1804. Nykyään sen torni näyttää kuitenkin erilaiselta kuin silloin. Sadan vuoden iässä kirkkoon haluttiin ajanmukainen tornhuippu ja niinpä se sitten tehtiin. Täytyy sanoa, että se näyttää kyllä vähän liian mahtipontiselta matalaan ja pieneen kirkkoon. Kirkossa on noin 400 istumapaikkaa.

Näissä vanhoissa valokuvissa näkyy, millainen Pyhämaan kirkonmäki oli aivan 1800-luvun lopussa. Torni on näissä kuvissa vielä alkuperäisen mukainen. Kuvat on saatu Uudenkaupungin museosta ja ne on aikanaan ottanut Fredrik Aalto.
Paikallisesti mielenkiintoisia yksityiskohtia kirkossa ovat sen alttaritaulu ja urut. Pyhämaan kirkossa on yhä käytössä uusikaupunkilaisen Zachariassenin urkutehtaan urut vuodelta 1877. Tanskalainen Jens Zachariassen on 1860-luvun alussa tullut Uuteenkaupunkiin asentamaan keskustan uuteen kirkkoon tilattuja Marcussenin tehtaan urkuja. Hän rakastui asuinkortteerinsa tyttäreen, Maria Helena Rivelliin. He avioituivat ja jäivät asumaan Uuteenkaupunkiin. Jens perusti kaupunkiin urkutehtaan, joka oli toiminnassa aina 1900-luvun alkuvuosikymmeniin saakka. Siellä valmistuivat jopa 140 kirkkourut ja lukematon määrä mm. harmoneja. 
Pyhämaan kirkon alttarimaalaus on yksi harvoista uusikaupunkilaisen taiteilija Arvid Liljelundin maalaamista alttaritauluista. Toinen, lähes samanlainen, löytyy Kalannin kirkosta. Kristuksen kirkastumista esittävä maalaus on vuodelta 1883. Pyhämaan uusi kirkko on myös tiekirkkona ja kesäaikana avoinna.

Kirkkomaalla on kauniisti erilaisin kalliokasvein koristeltu sankarihautausmaa. Sankarihaudan muistomerkin on 1950-luvulla suunnitellut kuvanveistäjä Kirsti Liimatainen.

Kirkkohaaste 6/2013


Kommentit

  1. Voi! Arvid Liljelund! Rakastan hänen maalaustaan Kuopion taidemuseossa, Lähtö Pariisista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että siellä on sellainen. Minä olen hurahtanut myös häneen. Meillä täällä paikallisessa museossa on tänä kesänä esillä hänen ensimmäinen tunnettu työnsä, lyijykynäpiirros, jonka perusteella paikalliset keräsivät varoja, että hän pääsi opiskelemaan taidetta. On sitten myös viimeinen työ kesältä 1899, jolloin hän on kuollut. Olen pari esitelmääkin hänestä joskus pitänyt...Pitäisi varmaan kirjoittaa hänestä joku kerta.

      Poista

Lähetä kommentti