Suomen vanhin taiteilijan signeeraus? - tutustukaa Uuteenkaupunkiin osa 5

Uudessakaupungissa todellakin on hienot kirkot. Entisessä Pyhämaan kunnassa olivat nuo aikaisemmissa teksteissäni esitellyt kirkot, joista uhrikirkko on valtakunnallisestikin todella merkittävä. Myös nykyisin Uuteenkaupunkiin kuuluvassa Kalannissa sijaitsee kirkko, joka on maanlaajuisesti merkittävä. Tämä Pyhälle Olaville omistettu keskiaikainen kivikirkko on tunnettu mm. Suomen tiettävästi ensimmäisestä signeerauksesta. 
Kalannin keskiaikainen kirkko 1890-luvulla. Kuvat on ottanut Fredrik Aalto ja ne ovat Uudenkaupungin museon kokoelmista.


Kirkko on siis keskiaikainen, siinä on runkohuone, pohjoispuolella oleva sakaristo, eteläpuolella asehuone ja länsipuolella torni. Kirko on rakennettu 1430-1440 –luvuilla. Sen yksi erikoisuus on oviaukossa oleva, alkuperäiseksi todettu oven hirsinen sulkupuomi. Juuri tästä puusta otetusta näytteestä tehdyn ajoituksen perusteella oletetaan kirkon rakennusajan olevan tuo. Sisältä kirkko on kolmilaivainen. Runsaat ja upeat keskiaikaiset maalaukset oli 1760-luvulle tultaessa jo peitetty kalkkimaalauksilla. Runsaan vuosisadan kuluttua siitä, 1880-luvulla, ne otettiin jälleen esille.

 
Kirkon maalaukset on maalannut ns. Taivassalon - maalausryhmä (aiemmin kai on kutsuttu myös Kalannin maalausryhmäksi).  Tiedetään, että Kalannissa maalauksia maalasivat ainakin kaksi miestä: ns. ”Kalannin maalari” sekä Petrus Henriksson. Petrus tunnetaan, koska hän on kirjoittanut nimensä yhden seinämaalauksen alle. Tutkijat ovat sitä mieltä, että se olisi myös Suomen vanhin taiteilijan signeeraus. Maalaukset lienee tehty 1470-luvulla.

"Petr Hnrss pictor"
Kalkkimaalauksella peitettyjen keskiaikaisten maalausten esille ottaminen vuonna 1884 oli Suomen ensimmäinen tämän kaltainen restaurointityö. Maalaukset on puhdistettu ja restauroitu uudelleen myös 1960-luvulla.
 
Aikanaan Kalannin kirkossa oli komea puinen alttarikaappi, ns. Barbara-kaappi. Se on (meidän harmiksemme) kuitenkin nykyään paraatipaikalla Suomen Kansallismuseossa.

Kirkon alttarilla on nyt keskiaikainen kotimainen krusifiksi. 1880-luvun restauroinnin aikaan kirkkoon haluttiin kuitenkin sen ajan mukainen alttarimaalaus. Uusikaupunkilainen taiteilija Arvid Liljelund maalasi Kristuksen kirkastusta esittävän alttarimaalauksen - lähes identtisen Pyhämaan alttarimaalauksen kanssa. Nykyään alttarimaalaus on kirkon sivuseinällä.

 
Kalannin keskiaikainen kirkko sijaitsee lähellä Uusikaupunki-Laitila -tietä (kantatie 43) ja se on tiekirkko.

Kirkkohaaste 7/2013

Kommentit

  1. Löysin taannoin tällaisen linkin ja olin ihan intoa täynnä. :)
    http://www.ukisrk.fi/panoraama/kalanti/index.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seurakunnan sivuilla on tosiaan hienosti kaikista kirkoista panoraamakuvat.

      Poista

Lähetä kommentti