Punainen Risti 150 vuotta - muistoja Solferinosta

Kansainvälinen avustusjärjestö Punainen Risti täyttää tänään 150 vuotta. Järjestö sai alkunsa vuonna 1863 Genevessä perustetusta toimikunnasta, josta muodostui muutamia vuosia myöhemmin Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Ajatus kansainvälisen ja puolueettoman avustusjärjestön tarpeesta syntyi Solferinon taisteluissa 1859. Taistelussa Ranskan ja Sardinian joukot ottivat yhteen Itävallan kanssa. Solferinon taistelua pidetään 1800-luvun suurimpana taisteluna, johon osallistui yli 200.000 sotilasta. Taisteluissa kaatui noin 7000 sotilasta ja haavoittuneita oli ainakin 25.000.


Sveitsiläinen Henri Dunant oli kesällä 1859 matkalla Pohjois-Italiassa kun siellä käytiin tämä Solferinon taistelu. Dunant järjesti yhdessä lähiseutujen asukkaiden kanssa apua taistelussa haavoittuneille sotilaille. Kokemuksistaan Dunant kirjoitti vuonna 1862 kirjan Solferinon muisto, jossa hän ehdotti kahta asiaa. Ensinnäkin hän toivoi, että perustettaisiin vapaaehtoisjärjestö auttamaan sodan uhreja. Toiseksi hän halusi, että haavoittuneiden sotilaiden hoito turvattaisiin kansainvälisin sopimuksin. Jo seuraavana vuonna – 150 vuotta sitten - Genevessä perustettiin toimikunta, josta muodostui vuonna 1876 Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Se määritteli Dunantin ajatusten pohjalta avustusyhdistysten tehtävät ja suositteli niiden perustamista.

Kävimme kesällä 2007 pienessä Solferinon kaupungissa, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Gardajärven eteläpuolella. Kaupungissa sijaitsee uhrien muistolle tehty kappeli, joka on täytetty noin 7000 taistelussa kuolleen vainajan pääkalloilla ja luilla.


Vierailu pienessä kappelissa oli melko vaikuttava. Missään emme nähneet muita ihmisiä – edes kappelin työntekijöitä. Ovet olivat avoimet ja tunnelma luonnollisesti melko hiljainen – myös perheen pojilla. Paikka oli pimeä, joten pahoittelen kuvien heikkoa laatua.


Onnea Punaiselle Ristille!Kommentit

 1. Tuolla pitäisi päästä käymään!

  VastaaPoista
 2. Kävimme kappelissa toukokuussa 2014. Se on kyllä hyvin vaikuttava. Kiipesimme myös läheisyydessä olevan tornin huipulle katselemaan muinaisia taistelupaikkoja.

  Suosittelemme Seija Ja Erkki

  VastaaPoista
 3. Kävin tuolla kappelissa kesäkuussa 2009. Kyllähän se veti aika hiljaiseksi. Toimi vastapainona edellispäivän Fiaccolata-ilottelulle: https://www.youtube.com/watch?v=DdBPocsnBBg (näyn ensimmäisessä kuvassa punapaitaisena, joka pitää kiinni lipusta)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti