Keskiaikaa niin, että heikompia hirvittää, Ruotsi-roadtrip 2024 - 2

Roadtrip Ruotsissa jatkui tietä 50 Vadstenasta Vätternin itärannikkoa pitkin etelää kohti. Aika pian Vadstenan lähellä piti kuitenkin katsastaa muutama vanha kirkko. Ruotsista löytyy todella paljon keskiaikaisiakin kirkkoja ja niissä on aina jotain mielenkiintoista, miksi niihin haluan poiketa. Kirkot ovat myös todella usein avoinna yleisölle (ainakin kesäaikana). Kymmenisen kilometriä Vadstenan keskustasta sijaitsevat mm. Örbergan ja Nässjön keskiaikaiset kirkot, joissa kävimme.

Örbergan kirkko.

Örbergan kirkko.
Örbergan kalkkikivinen kirkko on rakennettu jo 1100-luvun alussa. Kirkon vanhimmat osat ovat kirkon runkohuone ja osa tornista. Kirkon torni on poikkeava. Ruotsissa on vain kahdessa kirkontornissa tornin sivussa puolipyöreät portaikot, toinen kirkoista on juuri tämä Örbergan kirkko. Kirkon kattoholveissa ja kuorissa olevat maalaukset ovat 1400-luvulta. Kirkossa ovat vanhat, 1880-luvulla rakennetut urut.


Örbergan kirkkomaa on aidattu keskiaikaisella kalkkikiviaidalla ja sen eteläreunassa on pieni myös keskiaikainen kivirakennus, jonka ovi oli myös avoinna. "Kivimuseo" luki ovessa. Pienessä huoneessa kerrottiin kirkosta ja kirkkomaalta löytyneistä haudoista.


Nässjön kirkko
Lähellä Örbergan kirkkoa sijaitsee siis myös Nässjön pieni 1100-luvulla rakennettu kirkko. Ehkä yksi asia, miksi näiden keskiaikaisten kirkkojen kohdalla kannattaa pysähtyä (wc:n lisäksi), on myös ne maisemat, joissa nämä kirkot yleensä sijaitsevat. 

Väversundan kirkko.

Väversundan kirkko.
 

Seuraavat pysähdykset olivat nekin keskiaikaisia. Myös Väversundan kirkko oli 1100-luvulta, vaikka sekin eri aikoina muutettu. Tämäkin kirkko on pieni. Kun Nässjön kirkkoon mahtuu 70 henkilöä, voi tänne Väversundan kirkkoon mahtua kymmenen kyläläistä enemmän. Ja miten kauniisti olivat villisioilta suljetun hautausmaan kastelukannut kaivon päällä!


 

Ei kolmea ilman neljättä - vai miten se meni?  Seuraavaksi kohdalle osui Hedan kirkko, sekin 1100-luvulta. 

Vähän vaihtelua saatiin seuraavaksi, kun jaloiteltiin luostarin raunioilla, tosin sekin siis keskiaikainen. Alvastran sisterssiläisluostari perustettiin vuonna 1143. Keskiajalla Alvastran alue oli merkittävä Ruotsin valtion synnyn kannalta. Täällä vaikutti Sverkerin suku, johon kuului muun muassa itägöötien kuningas ja myöhemmin svealaisten hallitsija Sverker vanhempi. Kuten suurin osa katolisen kirkon luostareista, myös tämä luostari lakkautettiin 1500-luvulla reformaation johdost ja Kustaa Vaasan toimesta. Luostarirakennuksen rakennusaineita hyödynnettiin mm. Vadstenan linnan rakentamiseen. Luostarin rauniot ovat 1800-luvun lopulta lähtien olleet suojeltu ja myös suosittu nähtävyyskohde.

Grännan karkkikaupunki taitaa olla monelle Ruotsi-roadtrippaajalle tuttu paikka. Kaupunki kun sijaitsee herkullisella paikalla Vätternin puolivälissä ja aivan E4-tien varrella. Olemme mekin pikkukaupungissa aikaisemminkin poikenneet. Tällä kerralla tarkoitus oli löytää kiva kahvila Grännasta. Grännassa on piparminttukaramellien, eli polkakarkkien keskus. Eri kokoisia karkkipajoja ja tehtaita ja myymälöitä löytyy Grännasta varmasti enemmän kuin mistään muualta.


Ja kiva kahvilakin löytyi. Fiket, 1950-luvun tyyliin sisustettu pieni kahvila aivan Grännan läpi kulkevan kadun varrella.

Habon kirkko.

Ja vielä yksi kirkko tähän reissupäivään. Mutta ei mikä tahansa kirkko. Jos johonkin kirkkoon näillä main menee, suosittelen Habon kirkkoa. Kirkko ei olekaan keskiaikainen, vaan nykyinen puukirkko on nykyiseen muotoonsa valmistunut 1720-luvulla. Kirkon aarre ovat sen maalaukset, jotka peittävät sekä kirkon seinät että katon. 



Seiniä kiertävät parvet ja kirkossa on myös useita aitioita eri säädyille. Kirkon maalaukset kuvaavat katekismuksen tekstejä, joka on melko harvinaista. Sivuseinille on maalattu kymmenen käskyä, uskontunnustus parvekkeiden alapuolella olevaan kattoon ja Isä meidän -rukous parvekkeiden yläpuolisiin seiniin. Katossa on suuria maalauksia, jotka kuvaavat kastetta, rippiä ja synninpäästöä, ehtoollista ja siunausta. Maalausten taiteilijat tunnetaan, he olivat Johan Kinnerus ja Johan Christian Peterson, molemmat Jönköpingistä.





 

Edellisen Ruotsi-roadtrip -kirjoituksen löydät täältä. Seuraavassa kirjoituksessa ollaan Boråsissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Kirkot kiinnostavat itseäni koko ajan enemmän. Tosiaan, kuten totesit, kirkoissa on aina jotain kiinnostavaa. Voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia, mutta jotain kiinnostavaa niissä lähes poikkeuksetta on. Eikä koske vain Suomea ja Ruotsia, vaan muitakin maita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkot todellakin kertovat paljon alueen historiasta.

      Poista
  2. Ilahduttavaa päästä aina kirkkomatkoillesi mukaan. Tuo Habon kirkon sisäpuoli oli kyllä yllätys! Todella upea!

    VastaaPoista
  3. Kiitos että kerrot matkoistanne, niin pääsen teidän mukana tutustumaan kirkkoihin, missä en ole käynyt. Ruotsissa on paljon alueita missä en ole koskaan käynyt. Enimmäkseen Upplannin, Söderdemandlandin ja Gotlannin alueita on tullut koluttu ja myös Malmötä. Gotlannin saarella on 92 keskiaikaista kirkkoa ja paljon muutakin nähtävää.
    Ruotsissa on noin 3400 kirkkoa (Suomessa 800), siis vain luterilaista kirkkoa. Moni niistä on alunperin ollut katolinen kirkko ja niistä on melko suuri osa rakennettu 1100-1200-luvuilla.
    Teille jotka innostutte lähtemään Ruotsiin kesäaikaan katsomaan kirkkoja, niin voin kertoa, että Ruotsin kirkon sivuilla on lista niin sanotuista Vägkyrkor/Sommarkyrka, mikä tarkoittaa sitä että listatut kirkot on avoinna kesäaikaan ohikulkijoille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti