Marstrand, autoton saari Ruotsin länsirannikolla. Ruotsi-roadtrip 2024, 6.

Ruotsin länsirannikolla, paikassa, josta lienee lyhin matka Tanskan Skageniin, sijaitsee hieno Marstrand. Saari, johon autoilla ei ole asiaa. Tähän mennessä käymistämme rannikon kaupungeista Marstrand poikkeaa historiallaan. Monet rannikon kylät ja kaupungit olivat selkeitä vanhoja kalastussatamia, joista oli aikojen kuluessa tullut lomakaupunkeja. Marstrandin historia oli kaupunkimaisempi, sillä sen historiaan kuuluvat niin kapakat kuin kylpylät. 

Marstrandiin saavuttaessa mantereen puolella rannalla ovat laajat paikoitusalueet, sillä saareen tosiaan ei ole autoilla asiaa. Lyhyt maksullinen lauttamatka vie kävelijät ja saaren asukkaiden tai yrittäjien golfautojen tyyliset menopelit yli merenlahden itse Marstrandin saareen.

Kyllä Marstrandinkin historiaan kalastus liittyy. Kerrotaan, että Norjan kuningas perusti kaupungin 1200-luvulla kalastuksen ja kaupan keskukseksi. Saaren satama oli suotuisa merenkululle ja hyvät yhteydet mm. Tanskaan kasvatti kauppaa ja vaurautta. 1500-luvulla Marstrandin kerrotaan olleen Euroopan silakkapääkaupunki ja että esimerkiksi Pariisin katulyhtyjen öljykin oli marstrandilaista silakkaöljyä. Saarelle muutti paljon työläisiä ja parhaimmillaan pienellä saarella oli yli sata kapakkaa ja meno oli railakasta. 


Saarelle rakennettiin 1650-luvulla linnoitus, Carlstenin linnoitus, joka vieläkin hallitsee saaren keskiosaa ja jonka muurilta kannattaa käydä katsomassa merta, kohti sitä Tanskan Skagenia.




1800-luvulla Marstrandista alkoi kehittyä suosittu kylpyläkaupunki. Saarella vierailivat kuninkaalliset ja heidän houkuttelemina myös muut aateliset, aikansa silmäätekevät ja julkkikset. Tältä ajalta ovat myös suurin osa saaren hienoista rakennuksista. 

Meille ainakin kaikkien kivointa oli kuljeskella saaressa ja ihastella rakennuksia ja puutarhoja. Käydä tutkailemassa maisemia linnoitukselta ja etenkin seurailla vilkasta veneliikennettä. Saaren venesatama on yksi seudun vilkkaimmista ja se on etenkin purjehtijoiden suosiossa. Täällä pidetään myös merkittäviä purjehduskilpailuja, jotka nykyään keräävät kaupunkiin tämän päivän silmäätekeviä seuraamaan kilpailuja. 


 

Edellisessä kirjoituksessa oltiin mm. Pilane-veistospuistossa. Seuraavaksi vierailtiin Göteborgin World of Volvo -näyttelyssä.

Seuraa blogia myös Facebookissa. 

Kommentit

  1. Itsellenikin olisi varmasti kivointa kuljeskella katsella ympärille. onko tuolla edelleen useita kylpylöitä? Viime vuosina olemme tykästynyt myös niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa luulen, että uintimahdollisuudet taitavat olla ulkoilmassa. Mutta ihan varma en kyllä ole kylpylästä.

      Poista

Lähetä kommentti