Ruotsin itärannikkoa Tukholmasta Oskarshamniin, Ruotsi-roadtrip 2023 (1)

Jälleen kerran kesäloman pidempi roadtrip tehtiin Ruotsissa. Siitä on monesta syystä tullut viimeisen vuosikymmenen suosikki-matkailukohteemme. Matkaa teimme tänä kesänä lähes kaksi viikkoa, laivamatkat teimme Vikingillä Turusta Tukholmaan ja takaisin. Matka-autona meillä oli tuttuun tapaan nyt jo 58-vuotias automme, asia, joka on iso osa tätä meidän matkantekoamme. Minulla on tapana tehdä aika tarkkakin matkasuunnitelma, kerään vuoden mittaan kohteita kartalle, aina kun luen esim. jostain lehdestä, postauksesta, blogista tai kirjasta jostain mielenkiintoisesta paikasta ja muodostan reittimme sitten sen mukaan. Yövyimme hotelleissa, joista, jos mahdollista, yritin valita sellaisia, joilla olisi jokin mielenkiintoinen historia tai tarina kerrottavanaan. Kun ajoissa on liikkeellä varausten kanssa, voi hyödyntää erilaisia alennuksia ja jäsenyyksiä. Jälleen kerran yövyimme useamman yön entisessä Nordic Choise -ketjun hotelleissa, joiden nimi on nyt muuttunut Strawberryksi. Vinkiksi muille ja muistoksi itselle sarja postauksia tältä roadtripiltä. Ja jos nyt sattuu joku uusi lukija olemaan, niin tämäkään matka (kuten ei mikään muukaan tässä blogissa) ole mitään kaupallista yhteistyötä. Itse maksettu ja mielipiteet myös täysin subjektiivisia. Tosin voisi Ruotsin matkailuorganisaatiot kyllä muistaa minua tästä Ruotsi-hehkutuksestani :-)

Tämän postauksen kohteet löytyvät tältä reitiltä.

 Söderköping

 

Tukholmassa olimme laivasta ulkona ensimmäisten joukossa jo 6.30, joten aamiaista pysähdyimme nauttimaan tällä kertaa vasta Söderköpingissä, parin tunnin ajomatkan päässä. Kaupungissa olimme poikenneet aikaisemminkin (tässä postaus vuodelta 2019) ja todenneet sen idylliseksi. 

Kaupunki on pieni, sen läpi kulkee Götan kanava ja keskustassa vierasvenesataman vieressä olevat sulut ovatkin kaupungin matkailullinen keskusta. Sen läheisyydestä löytyy useampi tunnettu ja suosittu jäätelöbaari. Ne eivät kuitenkaan olleet vielä auki, olin googlettanut, että torin laidalla olevassa leipomossa tarjottaisiin aamupalaa, joten sinne siis. 



Ensimmäiset ihastuneet huokaukset niistä puutaloista, salkoruusuista ja muista ruusuista piti jo täällä huokailla. Niitä sitten riitti kyllä koko matkaksi. Kaupungissa toimii myös Ruotsin vanhin kirjakauppa, joka on aloittanut toimintansa jo 1815. Sieltä kävimme ostamassa kunnollisen maantiekarttakirjan Ruotsista, paperikartat kun olivat unohtuneet kotiin. 

Valdemarsvik

Matka jatkui etelään E22 tietä, jolta tosin teimme poikkeaman Valdemarsvikiin. Pieni muutaman tuhannen asukkaan kuntakeskus "Ruotsin itärannikon ainoan vuonon pohjukassa". Kirkko oli avoinna, joten vessakäynti ensin siellä (kirkot ja hautausmaat yhä taattuja siistin ilmaisen vessan paikkoja) ja pieni kävely rannassa. Muutama tehdaskiinteistö, jylhät kallioseinämät, joilla puuhuviloita, vierasveneitä. 

 

Mutta syy, miksi tähän taajamaan suosittelen pysähtymään on paikallisen puuveneyhdistyksen laituri. Keskeisimmällä paikalla kaupungin rannassa pitkä laituri ja siinä nyt noin 50 erilaista hienoa puuvenettä laiturilla olevine kyltteineen. Jos itse olisin tämän pienen kunnan markkinoija, niin ehkä mainitsisin asiasta edes kunnan matkailusivuilla, sen verran hieno nähtävyys tämä oli.  

Almvikin tiilitehdasmuseo

No seuraava jarrutus tehtiin ennen Västervikin keskustaa Almvikin kohdalla. Almvikissa ja ympäröivällä seudulla on vuosisatoja toiminut tiilitehtaita. Ja Almvikin tiilitehdasmuseo oli avoinna. Paikka, jossa varmasti saa rauhassa itsekseen kuljeskella, ei ole häiriötä muista asiakkaista. Jos teollisuushistoria kiinnostaa, kuten meitä, paikka on pysähdyksen arvoinen. 

Tiiliä on täällä valmistettu 1600-luvulta alkaen ja viimeisen kerran tiilitehtaan uunirakennuksen aukot muurattiin umpeen (viimeinen poltto siis) vuonna 1971. Rakennukset ovat säilyneet ja ne tämän paikan arvo onkin. Pitkä puinen rakennus, jossa tiiliä on kuivattu ja valmistettu savesta, jota erilaisilla kuljettimilla tuotiin lähiseudulta. 

 
Ja sitten se uunirakennus. Tiilitehtaassa tiilet on poltettu tavallaan lämpimällä kiertoilmalla. Taas opittiin uutta, joka syventää ihan eri tavalla seudun kiinnostavuutta ja sitä, miksi esimerkiksi juuri täällä näyttää tältä. 

Västervik 

 

Västervikissä pysähdyimme vähän pidemmäksi aikaa. Kaupunki on yksi Ruotsin itärannikon suosituista kesäkaupungeista ja siellä sijaitsee myös suuria lomailukeskuksia. Meri on ihan rannassa sielläkin. Vierasveneet, paikalliset puuveneet, kävelykadut, kaupat jne. 

Taustalla näkyvä uudempi kirkko on vuodelta 1905.

Mutta Västervikissä on myös todella hieno puutaloalue. Tai siis kaupungin keskustassa talot ovat pääasassa puisia. Niitä kauppiaiden, laivanvarustajien tai toisaalta varviäijien tai merimiesten entisiä vanhoja taloja. Ja poikkeuksetta niin hyvässä kunnossa ja salkoruusut tai muut ruusut kivijalassa kadun puolella. Nämä kaupungit ovat yksi syy, miksi me Ruotsissa matkailemme. Ja tässäkin kaupungissa ne riittivät lähes pelkästään meille nähtävyyksinä, toki keskustan kahdessa kirkossa myös poikkesimme. 


Kaupungin vanhaa, St Gertrudin kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan jo kaupungin perustamisen 1433 jälkeen. Nämä urut ovat vuodelta 1743 ja niitä "pidetään Ruotsin arvokkaimpina".
 

Oskarshamn

Västervikistä etelään, samaa Ruotsin itärannikkoa, sijaitsee pieni Oskarshamnin satamakaupunki. Uudenkaupungin kokoinen kaupunki, josta lähtee autolauttoja niin Öölantiin kuin Gotlantiinkin. Yövyimme  hotellissa, joka oli entinen postirakennus vuodelta 1905. Kaupunki vaikutti poikkeuksellisen hiljaiselta. Kävelimme illalla kaupungissa ja kaikki vastaan tulleet ihmiset taisivat olla niitä, jotka olimme jo nähneet hotellin illallisella (monessa Strawberry-ketjun hotellissa huonehintaan sisältyy aamupalan lisäksi iltapäivä-fika ja illallinen).


No, satama, karavanaareiden matkaparkki rannalla, kirkko, kävelykatuja, pieniä vanhoja merenkulkijoiden tai telakkatyöläisten puutaloja kauniissa kunnossa ruusuineen ja muraaleja. Ehkä muraaleista muistan tämän kaupungin jatkossa. 


Kaupunki tilasi taiteilijoilta ensimmäiset koko seinän muraalit vuonna 2020, nyt niitä oli jo toistakymmentä. Myös erilaisia sähkökaappeja oli annettu taiteilijoiden käyttöön. Tunnen olevani poikkeuksellinen matkailija, sillä näistäkään en kovin helposti löytänyt tietoa kaupungin matkailusivuilta.



Seuraavassa roadtrip-postauksessa vieraillaan Kalmarin kaupungissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Minullakin on tapana muodostaa roadtrip- ja muitakin matkasuunnitelmia oikeastaan vähitellen, pitkin vuotta tai joskus jopa vielä pidemmän aikaa. Näin yleensä löytää parhaiten ne itseä kiinnostavat jutut matkan varrelta. Ajoissa ollessa pystyy tosiaan hyödyntämään lisäksi alennuksia ja siinä on myös se etu, että yleensä kaikki on vielä mahdollista valita, myöhemmin moni asia voi olla ja onkin loppuunmyyty.

    Näyttääpä tuo Oskarshamn muuraaleineen muuten todella hienolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisia karttoja tosiaan kertyy, joihin merkitsee kohteita. Usein tosiaan jo vuosia ennen matkaa.

      Poista
  2. Tosi kauniita nuo puutaloalueet ja mahtavaa, että muraaleille on annettu tilaa. Ne elävöittävät kaupunkiympäristöä todella paljon. Me ajoimme viime vuonna tuota itärannikkoa pitkin, mutta oli sen verran hoppu ehtiä majoitukseen etelämmäs, joten emme ehtineet tutustumaan kaupunkeihin enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me päätimme tänä kesänä tehdä matkan, jossa tutustumme kaikkiin matkan varrella kiinnostaviin kohteisiin, eli kilometrejä ei kahdelle viikolle kertynyt kuin 1700 km, ja se oli vaihteeksi mukavaa.

      Poista
  3. Nuo Oskarshamnin muraalit näyttävät kyllä upeilta! Pitäisikö harkita - vaikka automatkoja vähemmän tapaammekin tehdä ... Itse en kerää paikkoja kartalle, mutta jonkinlaisia listoja on kyllä maittain ja kaupungeittain. Vasta sitten lähempänä matkaa puran niitä oikeiksi suunnitelmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on ollut mukava tapa merkata aina kartalle ne kohteet, jotka kiinnostavat, niin nopeasti unohtuvat kuitenkin.

      Poista
  4. Tuttuja kaupunkeja omilta reissuilta Ruotsiin, mutta esimerkiksi Valdemarsvikissä en ole käynyt ollenkaan. Varsinkin Gotan kanavaan olen ihastunut ja sen varrella oleviin kaupunkeihin. Muutamassa näissä maitsemissasi kaupungeissa olen jopa yöpynyt, mutta paljonhan niissä olisi sellaista nähtävää, että voisi mennä useaan paikkaan uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaisempina vuosina mekin olemme seuranneet (autolla) Göta kanavaa ja sen sulkuja aina Itämeren päästä Göteborgiin saakka. Hienoja maisemia ja ympäristöjä.

      Poista
  5. Oi, miten hienot muraalit Oskarshamnissa! Minäkin laitan aina kiinnostavia paikkoja kartalle, vaikkei suunnitelmissa kohde olisikaan. Sitten jossain vaiheessa jos löytyy merkintöjen keskittymä, se saattaa sukeutua matkakohteeksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tämä tapa on itsellänikin, hyväksi todettu.

      Poista
  6. On se jännä, miten aina blogeja lukiessa haluaa saman tien lähteä juuri sinne, mistä lukee. Joka paikkaan ei kuitenkaan pääse, joten kiva päästä katselemaan toisen kirjoittaman ja kuvaaman jutun kautta. Joskus hyvin kauan sitten olemme ajelleet Tukholmasta Legolandiin, mutta sillä reissulla ei paljon pysähdelty. Olisi ehkä kannattanut, jos olisi ollut enemmän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen takia blogeja on tosiaan mukava lukea. Itse ainakin olen oppinut paljon maista ja kaupungeista, joihin en varmaan koskaan tule menemään. Kiva, kun kävit kommentoimassa.

      Poista
  7. Oi miten ruotsalaista nuo puutalot, ruusut ja veneetkin. Kaunista 🤩 kivan oloinen road trip!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissa toteutuu aina kivat roadtripit juurikin noista syistä.

      Poista
  8. Näyttää niin ihanille kaikki nuo pienet paikan ainakin näin kesäaikaan. Suorastaan todella symppiksiä! Ja mikä sen parempaa, kuin jos voi oikein ajan kanssa niissä viipyillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissa on paljon todella kauniita pikkukaupunkeja, jotka ovat kesällä mukavia käyntikohteita.

      Poista

Lähetä kommentti