Taxingen linna ja se kuuluisa kakkukahvila

Linnan alueelta löytyy myös aika hieno vanha kyyhkyslakka.

Ennen kesän seuraavaa Ruotsi-roadtripiä vielä yksi vinkki toukokuiselta ajelulta. Kun kaipaat mukavaa pysähdyspaikkaa vähän Tukholman ulkopuoella, on yksi vaihtoehto Taxingen linna. Meille tämä oli viime matkalla se paikka, jossa "kulutettiin aikaa" ennen laivasatamaan ajamista. Ajomatkaa Tukholman keskustaan on alle tunti. Linna sijaitsee Södertäljen ja Eskilstunan kaupunkien välissä, vain muutaman kilometrin päässä "isolta tieltä" E20.



Linna tai ei, lähinnä ehkä rakennuksena tyylinä kartano, mutta alueena ihan hieno paikka. Mälarenin rannalla sijaitsevan Taxingen tilan historia on pitkä, jo 1200-luvulta, mutta nykyinen päärakennus on vuodelta 1813. Parhaiten Taxinge on varmasti tunnettu kahvilastaan, joka mainostaa itseään "Euroopan suurimmalla kakkuvalikoimallaan". Linnan kahvila on kesällä avoinna joka päivä ja talvisinkin viikonloppuisin. Linnan alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Linnan joulumarkkinat voisivat olla ihan hieno kokemus. Meidän poiketessa linnassa, oli siellä juuri loppumassa ranskalaisautojen kokoontuminen.




Linnan alueelta löytyy myös joitakin myymälöitä.


Entä sen kakkukahvila sitten? No, valikoimaa oli, tuskin tällä kertaa ihan sitä mainostettua 65 lajia, mutta monenlaista toki oli. Oli toki väkeäkin ja jonottamista. Mutta saatan pysähtyä täällä kyllä toistekin.

Ympäristössä kannattaa poiketa myös vanhalle Taxingen asemalle, josta pääsisi museojunalla vaikka Mariefredin kauniiseen kaupunkiin. Myös pieni tiilikirkko on pysähdyksen väärti.


Kirkon valurautainen tornirakennelma on valmistettu tilan historiaan liittyvässä, läheisessä Åkerin rautaruukissa ja sen mallina on ollut Riddarholmin kirkon torni Tukholmassa. Rautaruukin ja Taxingen tilan omistajat olivat 1760-1910-lukujen aikana samat.

Kirkon seinän pinta oli mielenkiintoinen. Osa seinästä oli paljasta tiilipintaa ja osa rapattua, joka oli maalattu tiileksi. Enpä ole ennen tällaista yhdistelmää kirkon julkisivussa nähnytkään.
Sisällekin päästiin (ja vessaan), koska vihkiväki oli juuri poistunut kirkosta.

Seuraa blgoia myös Facebookissa, niin saat ehkä lisää matkavinkkejä Ruotsistakin.

Kommentit

  1. Kartano tuosta tosiaan taitaa enemmän tulla mieleen kuin linna, mutta kivalta näyttävä paikka yhtä kaikki. Pihapiiri erityisesti näyttää kauniilta. Hieno myös tuo tiilikirkko, harvemmin niitä tulee vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni tiilikirkko rautaisine torneineen oli todella kaunis. Ja vielä kaunis hääpari kaupan päälle.

      Poista

Lähetä kommentti