Söderköping, yksi Ruotsin tikkukarkkikaupungeista

 
Ruotsissa olemme usein törmänneet todellisiin tikkukaramellikaupunkeihin. Eli siis niihin idyllisiin puutalokaupunkeihin, joissa liput ja viirit kulkevat katujen yli, talot hohtavat sen Falunin punamullan lisäksi myös kaikissa pastellin eri väreissä ja talojen kivijalan edessä kukkivat joko runko- tai salkoruusut. Näitä kaupunkeja on löytynyt eri puolilta maata, tosin usein joko meren tai järven rannalta.
 
Vartin ajomatka Norrköpingistä kohti etelää on yksi niistä kaupungeista, Söderköping. Kaupunki on monen veneilijän tuntema, sillä parisataa vuotta vanha Götan kanava kulkee juuri Söderköpingin läpi. Kaupungin keskustasta löytyy siis sulut ja vierasvenesatama, jonne myös moni kahvila, ravintola ja kauppapuoti on keskittynyt. Kuppiloista suosituin näytti olevan mahtavia jäätelöannoksia tarjoava Smultronställe. Listalla taisi olla noin 60 erilaista jäätelöannosvaihtoehtoa!

Suurempia nähtävyyksiä kaupungin keskustassa ei taida olla, kauppoja, veneitä, viirejä, kukkia, riippukeinuja ym. kuitenkin. Kirkossa kyllä poikkesimme. Ihan tarkkaan en saanut selvää kirkon alkuperästä, jotain osia lienee jopa 1200-luvulta, mutta suuri osa taisi olla 1490-luvulla tapahtuneen tulipalon jälkeen valmistunutta.
Kirkon edessä oleva puinen kellotorni on 1580-luvulta.
Aivan siinä vierasvenesataman toisella puolella nousee korkea kallio, jonne pääsee mm. kävellen korkeita rappuja pitkin tai kiertäen autolla. Kyseessä on Ramunderberget, joka on suosittu retkeily- ja luonnonsuojelualue, josta olisi ollut komeat näkymät ainakin kaupungin keskustaa kohti. Me jätimme tällä kertaa kapuamisen väliin.
Kaunis pieni ruotsalaiskaupunki, joka ainakin yhden jätskiannoksen mittaisen pysähdyksen arvoinen on.
  

Kommentit

 1. Ramunderberget, vuorenalusreunus näyttää jyrkänteeltä kaupungin reunalla. Kirkon varhaiset vaiheet ovat epäselvät, mutta samalla paikalla oli. 1400 luvulla se oli kuusilohkoinen, mutta myöhemmin muutettu kolmilaivaiseksi. Sakasti on alkuperäisellä paikallaan, koillisnurkassa kuten meilläkin, joku protestanttis/kristillinen rakennusperinne. Kirkothan on itä-länsisuunnassa. Hyviä matkakohteita teillä.

  VastaaPoista
 2. Ruotsissa löytyy kyllä viehättäviä pikkuisia kaupunkeja, joissa olisi kiva pysähtyä. Vähän tulee tästä mieleen Peppi Pitkätossun ja Marikki kirjojen pikkukaupungit, vaikka tietysti päivittyneenä nykyaikaan:) Pariin kertaan olen mennyt Ruotsin poikki sekä bussilla, että junalla, mutta silloin ei itse voinut säädellä pysähtymispaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Automatkailu Ruotsissa on kyllä mukavaa, paljon kauniita kaupunkeja, teitä, ruukkialueita, järviä jne.

   Poista
 3. Harmillista, että naapurimaa Ruotsi jää vain Tukholmaan. Siellä kun olisi varmasti paljon muutakin katsottavaa. Kivan näköisiä kaupunkeja löytyy näemmä paljonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä matkustelua myös muualla maassa, paljon kaunista katsottavaa. Mukava matkailumaa mielestäni.

   Poista
 4. Onpas söpö paikka! Tästä tuli kyllä sellainen fiilis, että Ruotsiin kannattaisi tehdä joskus road trip jotta pääsisi tutustumaan sen useisiin tikkukaramellikaupunkeihin (hauska ilmaus muuten). :)

  VastaaPoista
 5. Teimme juhannusperjantaina lounasstopin Söderköpingiin ja ihastuin paikkaan kertaheitolla! Siitä innostuneena aion tulevilla reissuilla käydä katsastamassa näitä Götan kanavan muitakin kaupunkeja, sillä uskoisin niissä olevan mukava tunnelma kesäisin. Tästä kirjoituksesta jäi lämpimiä muistoja mieleen ja mikäli Söderköpingin tulevaisuudessa autolla ohitan, niin varma tauko on aina siellä kanavan varrella tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Göta-kanavan kaupungit (kuten monet muutkin Ruotisssa) ovat kyllä kauniita!

   Poista

Lähetä kommentti