Väinö Ylenin taidekoti Kodisjoella

Kodisjoella asunut muurari ja maanviljelijä Väinö Ylen (1908-2000) teki eläkkeelle jäätyään 20 vuoden ajan taidetta. Hän valmisti kipsistä ja betonista erilaisia ihmishahmoja, patsaita ja kuvaelmia. Meidän aikamme kutsuu tätä taidetta ITE-taiteeksi. Ensimmäisen työnsä hän teki vuonna 1971 vaimolleen Hilmalle 60-vuotislahjaksi ja viimeisen Hilman 80-vuotislahjaksi vuonna 1991.



Hän teki taiteelleen myös näyttelytilat kotinsa pihapiiriin ja esitteli niitä yleisölle jo 1970-luvulta alkaen.



Väinö Ylen otti aiheet joko lähipiiristään, kyläläisistä tai toisaalta aikakauden julkkiksista tai maailmantapahtumista. Patsaista voi tunnistaa niin Lasse Virenin, Mauno Koiviston kuin Juha Miedonkin. 

Väinö Ylenin omakuva.

Väinö Ylen oli itseoppinut taiteilija, joka käytti moniin teoksiin myös erilaista mekaniikkaa tehden teoksista myös liikkuvia. Monenkaltaisesta ITE-taiteesta nämä Yleinin patsaat nousevat positiivisesti esiin. Ilmeikkäitä, osuvia, huolellisesti tehtyjä kuvauksia tapahtumista, ihmisistä ja eläimistä. Iso arvo on myös sillä. että ne sijaitsevat paikoilla, joihin Väinö on ne itse suunnitellut.


Hieno on myös Yleinin verstas, joka on säilytetty. Itseäni olisi kiinnostanut näyttelyssä vielä enemmän se, miten hän esimerkiksi nuo betonipatsaat käytännössä valmisti, se ei tällä kierroksella ihan selvinnyt.


Kodisjoella sijaitseva Väinö Ylenin taidekoti sisältää muurari-Väinön rakentaman hienon tiilitalon piharakennuksineen ja pihoineen. Väinö ja Hilma olivat uskonnollisia ja lapsettomina he testamenttasivat pientilansa taideteoksineen paikalliselle Kodisjoen saarnahuonekunnalle, joka paikan vieläkin omistaa. Taidekotia hallinnoi Kodisjoen taideyhdistys.

Olen käynyt taidekodissa myös joitakin vuosia sitten ja nyt paikkaa oli mukavasti siistitty ja etenkin pihalla olevia veistoksia oli myös hienosti kunnostettu ja ehostettu. 

Taidekoti on avoinna heinäkuussa ke-su 12-16, Rauman Pitsiviikon aikana kuitenkin joka päivä. 

Heli Laaksonen esittelee uusia maalauksiaan, jotka löytyvät tänä kesänä Yleinin taidetalosta. Heli puolustaa töissään niitä hyljeksittyjä - merimetsoja, kurtturuusuja tai valkoposkihanhia, joiden rinnalla maalauksen "Kemiran piiput" näyttävät melko pieniltä.

Kesän taiteilijoista Heli Laaksonen ja Tarmo Thorström, jonka Sanna Marin -aiheinen nypläystyö on tekeillä näyttelyn yhteydessä.

Väinö Ylenin ITE-taiteen lisäksi tänä kesänä on esillä Heli Laaksosen, Miikka Lappalaisen, Tarmo Thorströmin ja Marja Lehdon taidetta.

Ylenin taidekodin osoite on Kodisjoentie 1535, 27310 KODISJOKI. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Heh, Kodisjoki oli nimenä tuttu, mutta enpä saanut kyllä mieleeni, että missä paikka oikein on. No, ilmankos sijainti oli tuttu. Aihepiiri kiinnostaa meitä kovasti, saa nähdä olisiko vastaavaa tarjolla taas ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tuo perusnäyttely ole avoinna tulevinakin kesinä.

      Poista
  2. Onpa mahtavaa kädenjälkeä. Hienoa mekaniikkaa myös mukana. Ei tainnut Ylen käyttää töihinsä nykyaikaisia mekaniikkasuunnitteluohjelmia. Mitä kaikkea voisikaan saada aikaan, jos ottaisi nykyaikaisen 3D-tekniikan ja kaikki mekaniikkasuunnittelun mahdollisuudet taiteeseen? Vaikka ehkä näin jo tehdäänkin nykytaiteessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti