Enni Idin taiteilijakoti, todellinen patoutuneen luovuuden esimerkki

Kun luova ihminen ei saa lapsuudessaan eikä edes avioliitossaan tukea ja kannustusta oman luovuutensa ilmaisuun, voi tulos olla vaikka tällainen. 

Padasjoella 1904 syntynyt Enni Nieminen (myöhemmin Hiekkarinne ja Id) eli vaatimatonta maalaiselämää äitinsä, isäpuolensa ja sisartensa kanssa lapsuudenkodissaan. Aikuistuttuaan hän muutti Helsinkiin, jossa avioitui ensimmäisen miehensä Kaarlo Hiekkarinteen kanssa. Kaarlon kuoltua 1936 hän palasi Padasjoelle. Toisen avioliittonsa Enni solmi muurari Eetu Idin kanssa ja he muuttivat Eetun pieneen taloon Seitniemen kylään. Tämä talo oli Ennin koti hänen kuolemaansa 1992 saakka. 

Eetu innostui kiertävän taulukauppiaan kauppaamista tauluista, mutta Enni oli sitä mieltä, että hän maalaa parempia tauluja. Eetu ei näitä maalauksia arvostanut, eikä ollut Ennin maalausharrastusta aikanaan arvostanut myöskään hänen isäpuolensa. Kerrotaan, että Eetu tuhosi Ennin töitä peittämällä niitä maalilla ja viemällä levyjä piharakennukseen tuulensuojaksi.

Kun Eetu kuoli 1966, pääsi Ennin luovuus valloilleen. Hän maalasi tämän pienen torpan lattiasta kattoon kukkasin, ornamentein, kissoin jne. Hän maalasi myös tauluja, jotka aika pian myös huomattiin muualla. Hänen töitään on ollut esillä useissa naivismitaiteen näyttelyissä jo 1970-luvulta lähtien ja hänen töitään on myös museoiden kokoelmissa.



Nyt tämä Ennin täysin maalattu pieni koti on kunnostettu ja avoinna yleisölle. Käynti siellä vaatii toki vähän suunnittelua, sillä Enni Idin taiteilijakoti on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-15 (kesällä 2023 13.8. saakka). Talon omistaa nyt paikallinen kotiseutuyhdistys, joka on kunnostanut taloa ja piharakennusta ja jonka jäsenet nyt pitävät taloa avoinna yleisölle. Yhdistyksen  ystävälliset miehet ohjasivat pienen pihan ruuhkaista autopaikoitusta, mutta ehtivät samalla jutella ja kertoa toiminnastaan. 



Miten hienoa, että tällainen paikka on nyt yleisölle avoinna. Ei harmittanut ajaa noin 600 km viikonloppureissua tämän elämyksen johdosta.

Tarinat ovat aina kiehtovia, se tämänkin kohteen ydin on. Kun maalaan, minä ajattelen, on Enni todennut.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Oho, tämä onkin kiehtova! Kohde alkoi tosiaan kiinnostamaan. Minulla ei edes tuollaista ajomatkaa olisi, vaan tuo sijaitsee jopa varsin lähellä. Ilmeisesti varsinaista opastusta ei ollut? Varmasti erinäisiä tarinoita olisi kerrottavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa poiketa. Talo on pieni ja ainakin meillä lipunmyyjänä toiminut rouva kertoi Ennistä. Mukaan sai myös paperisen esitteen, lisäksi huoneissa saattoi kuunnella Ennin haastatteluja.

      Poista
  2. Kiva kun tekin poikkesitte katsomaan tätä värikylläistä Enni Idin kotia. Kävin pari vuotta sitten tuolla ja minähän sain inspiraation paikasta kun näin lehtiartikkelin hammaslääkärin vastaanottohuoneessa istuessani muutamia vuosia sitten. Ikävää ettei Enni saanut enemmän jo nuorena toteuttaa itseään maalaamisen parissa. Aviomiehet ja normaali elämä rajoittivat Enniä, joka selkeästi oli lahjakas vaikkei sitä saanutkaan aina toteuttaa. Kun toinen mies kuoli Enni eli juuri värikkäästi ja kuvitetusti kuin varmasti olisi halunnut aina tehdä. Merkittävä nainen ja oli mukava kuunnella hänen puheitaan tuolla kotitalossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kirjoituksesi ja senkin johdosta teki sinne mieli. Ennin jutustelu oli mukava lisä näyttelyssä.

      Poista

Lähetä kommentti