Muutama sananen naisista Turun linnassa


 
Miten tehdä kiinnostava museonäyttely 1600-luvusta? No, toki jos aikakausi ja historia muutenkin kiinnostaa, niin kaipa sitä tutkii näyttelyä kuin näyttelyä. Mutta Turun linnassa esillä oleva näyttely Muutama sananen naisista sai kyllä hidastamaan askeleet ja jopa pysähtymään. Vaikkakin näyttely on pääasiassa yhdessä isossa huoneessa, sai sitä tutkiessa kulumaan paljonkin aikaa.
 
Kun kuljette kaupassa lehtihyllyn ohi, minkälaisia naistenlehtien kansia te havaitsette? No, ainakin niissä joku aina esittelee vaatehuonettaan, kertoo parhaat kauneusvinkit, antaa ehkä ohjeita säästämiseen tai kertoo työpäivästään. Ja joka lehdestä löytyy leivonta- ja käsityöohje nyt ainakin. Tämä näyttely oli todella kekseliäästi koostettu samalla tekniikalla, sopivasti meille klikkiotsikkosukupolven (ai minkä?) edustajille. 
Sen verran historiaa tutkineena ja näyttelyitäkin tehneenä tiedän, että turkulaisen naisen historiasta 1600-luvulla ei ihan helpoimmalla tavalla löydy tietoa. Kun ei löydy vähän nuoremman ajankaan naisen historiasta. Näyttely pohjautui kuitenkin todella mielenkiintoiseen ja laajaan tietoaineistoon.  Keskeinen teema tai ehkä sanoma (ainakin itselleni) näyttelyssä on se, että tuon ajan nainen kyllä oli toimija ja vaikutusvaltainen monellakin eri tavalla. 
  
 
Näyttelyssä esiteltiin tuon ajan naisen elämää aitojen esimerkkien valossa. Esimerkkeinä toimivat turkulaiset porvarissisarukset Magdalena ja Katarina Wernle, kauppiaana  ja ruukinomistajana toiminut leskirouva Karin Hakola, varakas rouva Ingeborg Gerdner sekä kuolemaan miehensä myrkyttämisestä tuomittu nuori Margareta Kitt. Myös ruotsalainen, Turussa asunut kreivitär Katarina Stenbock kertoo näyttelyssä oman tarinansa.
Näyttelyssä on paljon tekstejä, mutta on myös niitä ”naistenlehtiä”. Kerrankin myös minä jaksoin lukea museonäyttelyn inforuutuja ja kääntää niiden sivuja. Tekstit ja tarinat on kirjoitettu ja kuvitettu kuin lehtijutut. Loistava idea todellakin! Näyttelyyn sisältyi myös laadukkaasti tehtyä elokuvamateriaalia.
Vaikka tämän kirjoituksen kuvituksena ei juuri näy esineitä, koostuu näyttely toki myös niistä. Näyttelyvalaistuksen himmeydestä ja mukana olleen kameran heikkoudesta johtuen kuvia niistä ei vaan tähän juttuun kelpuutettu.
Historiasta kiinnostuneen kannattaa käydä tämä näyttely kiertämässä. Myönnän, että itselläni nuo sinänsä laadukkaat Turun linnan näyttelyt jäävät usein käymättä, koska itse linna on jo niin tuttu. Kyllä tulee Turun historian museo näyttelytiloineen tarpeeseen. Uskoisin, että se aikanaan valmistuttuaan madaltaa niiden, joille itse historiallinen linna on jo tuttu (tai esim. liikuntaesteisten) kynnystä tutustua Turun historian näyttelyihin.
 Muutama sananen naisista -näyttely on esillä Turun linnassa 8.3.2020 saakka.

Kommentit

  1. Tahän näyttelyyn minun on päästävä! Aivan huikea kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kannattaa malttaa lukea ne tekstit - tai ne lehdet.

      Poista

Lähetä kommentti