Nostalgiamuseoita Ruotsissa

Tuntuu, että Ruotsi on todellinen nostalgiamuseoiden maa. Nostalgiamuseoiksi siellä kutsutaan yksityisten keräilijöiden usein esim. kotinsa yhteydessä sijaitsevia kokoelmia. Museoita tai ei, mutta nostalgisia ainakin. Meille on vuosia tullut kotiin ruotsalainen Nostalgia-lehti, jossa on aina juttuja myös näistä yksityisistä kokoelmista, jotka ovat jollakin lailla myös yleisölle avoinna. Niistä lehtijutuista näitä kohteita on sitten jäänyt myös tuonne omille käyntilistoille.
Usein kokoelmat koostuvat etenkin tuollaisesta "vintage" tai "retro" -aikakausien esineistä. Arkisista 1940-60-lukujen kotitalouteen, autotalleihin, kauppoihin ym. liittyvistä esineistä. Näitä kokoelmia katsellessa muistaa aina sen tosiasian, ettei tuo naapurimaa ole kärsinyt siitä samasta sota- ja pula-ajasta kuin me. Ja tämä näkyy. Tuota 1950-luvun esineistöä kun Ruotsista löytyy aivan eri tavalla kuin meiltä.
Osa nostalgiamuseoista on toki erikoistunut omiin aloihinsa. Joissain on autoja, mopoja, huoltoasematavaraa. Toisissa kaupan tavaraa tai eri ammatteihin liittyvää esineistöä. Yhdenlaisia esineitä niissä kaikissa kokoelmissa kuitenkin tuntuu olevan. Niitä suklaatehtaiden ja paikallisten liikkeiden hienoja emalikylttejä tuntuu riittävän museoon kuin museoon.
Tässä seuraavaksi kolme vinkkiä ruotsalaisista nostalgiamuseoista, jotka joko tänä tai viime kesänä osuivat roadtripillemme.

 Ölme Diversehandel

 
Tämä vanhan kaupan kokoelmia esittelevä nostalgiamuseo sijaitsee Kristinehamnissa. Kyseessä on kahvila, kauppakokoelma sekä myös toimiva kauppa.
 
Tavaraa on monenlaista ja kuten näissä monissa muissakin vastaavissa, on kahvila myös nostalgiahenkinen.

 Nostalgibyn

 
Tämä "nostalgiakylä" sijaitsee Fellingsbrossa Hostassa lähellä Örebron kaupunkia. Nostalgiakylää isännöi Bosse, joka innokkaasti meillekin ryhtyi esittelemään kokoelmiansa, eikä niin kovin vaatimattomastikaan.
Esineet ovat pääasiassa 1950-lukua, on bensapumppua, elokuvateatteria, jäätelökioskia jne. Kahvilassa soi aikakauden musiikki ja ajan tyyliin pukeutuneet neidit tarjoilivat kunnon kahvia ja mansikkakakkua posliinikupeista.
Tällä pihalla on myös aika iso myymälä, josta löytyy aikakauden esineitä ja vaatetavaraa. Näissä paikoissa järjestetään myös ainakin kesäaikana monenlaisia tapahtumia, autokokoontumisia ym.

Kornettgården

On tavallista, että nämä nostalgiakohteet sijaitsevat jonkin vähän pienemmän tien varrella, niihin pitää osata mennä. Niin myös tähän Kornettgårdeniin. Se sijaitsee Linköpingin ja Motalan välissä.
 
Tämä kokoelma onkin varsin mittava. Suuri piharakennus, jossa on lähes 800 neliötä tilaa kahdessa kerroksessa vanhoille tavaroille. Esineet on sijoitettu teemoittain omiin huoneisiinsa (esim. keittiö, valokuvausliike, kampaamo, suutarinliike, musiikkikauppa, kioski jne. Tavaraa riittää. Ja myös täällä kahvilassa voi valita makean, joka sopii tietylle vuosikymmenelle.
 
Näillä keräilijöiden kokoelmilla on kyllä oma arvonsa ja tehtävänsä. Näissä paikoissa harvemmin kuitenkaan kerrotaan syvällisiä esineiden tai asioiden taustoista tai asioiden syistä ja seurauksista. Ne tehtävät on jätetty niille "oikeille" museoille. Näissä paikoissa pääosassa ovat vain esineet ja niiden herättämät muistot. Ja siinä mielessä siis mukavaa kesälomaviihdettä.

Oletko sinä käynyt näissä vastaavissa "museoissa" Ruotsissa?

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä!:) Me oltiin kuun alussa muutama päivä Tukholmassa, ja käytiin myös joissakin museoissa. Erityisesti ihastuttiin Prins Eugen Wlademarsuddeen, joka onkin valittu Ruotsin kauneimmaksi kotimuseoksi!:)
    Lisää siitä ja muista Tukholman-museoista blogissani:
    https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/mita-tehda-tukholmassa-parhaat-museot-ja-nahtavyydet-meidan-matkalta/

    Mukavia kesäpäiviä toivottelee Ida
    Kotona kaupungissa blogista

    VastaaPoista
  2. Oi, miten ihanan nostalgisia kuvia! Tulee ihan mieleen Suomen pienin kauppamuseo, jossa kävin nyt pari viikkoa sitten. Minä olisin viihtynyt näissä kohteissa :D

    VastaaPoista
  3. EDIT 2022. Kesällä 2022 kauppaa ei enää ollut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti