Ihana Vadstena - ja paljon kuvia!

Lisää luostareita, mutta myös linna ja vaikkapa periruotsalainen kansanjuhla. 
 
Olemme kymmenisen vuotta sitten poikenneet Vadstenassa, Vätternin rannalla sijaitsevassa pikkukaupungissa ja ihastuimme täysin kaupungin tunnelmaan. Poikkesimme silloin kaupungin luostarikirkossa ja sieltä pois kävellessä huomasimme viereisen hotellin, joka sijaitsi vanhassa luostarirakennuksessa. Ihmisiä istui syömässä rapuja hotelliravintolan terassilla noin 30 metrin etäisyydellä Vätternin rannasta. Totesimme, että tähän hotelliin joskus vielä tulemme. Ja niin tulimme. Ja yhä Vadstena teki meihin vaikutuksen.
 
Kaupunki on tosiaan pieni, noin 6000 asukkaan taajama uskomattoman kauniilla paikalla. Kaupungista tekee merkittävän siellä sijainnut ja nyt taas sijaitseva birgittalaisluostari ja toisaalta komea Kustaa Vaasan 1500-luvulla rakennuttama linna, molemmat aivan kaupungin keskustassa.
Entinen palatsi, nykyinen luostarimuseo ja mm. hotellin aamiaishuone vasemmalla.
Jo  1260-luvulla Birger Jarl rakennutti palatsin aivan Vätternin rannalle. Tämä palatsi muutettiin 1360-luvun lopulla Birgittalaisluostariksi, jossa oli parhaimmillaan noin 60 nunnaa. Nyt tässä rakennuksessa on kymmenisen vuotta sitten avautunut luostarimuseo sekä mm. hotellimme aamiaissali. Luostarin ympäristöön rakennettiin myös kirkko, varastorakennuksia, munkkien luostari (he toimivat pappeina) jne. Ja mikä hienointa, nämä rakennukset ovat pääosin vieläkin jäljellä.
Nykyisen luostarimuseon käytävää.
Kaupunki kasvoi tämän luostarin ympärille ja 1400-luvun alussa Vadstena sai kaupunkioikeudet. Kaupungista tuli tärkeä katolinen kaupunki, uskonnollinen ja kulttuurinen keskus. Reformaation johdosta katolisten luostareiden toiminta lakkautettiin ja Vadstenassa toiminta keskeytyi 1500-luvun lopussa. Uudelleen luostari avautui vuonna 1963 ja kaupunki on jälleen nyt erilaisten pyhiinvaeltajien suosiossa. Birgittalaissisaria nykyisessä luostarissa on kymmenkunta.
Alueella sijaitsee tosiaan kymmenisen vuotta sitten avautunut luostarimuseo. Rakennuksen kerrotaan olevan Ruotsin vanhin säilynyt maallinen tiilirakennus. Itse museo oli mielenkiintoinen kertoen Birgitan elämästä ja birgittalaisuudesta.
  
Luostarihotelli sijaitsee tällä alueella kahdessa eri rakennuksessa. Osa huoneista ja vastaanotto sijaitsevat vanhan munkkiluostarin paikalla, joka rakennus tosin on kokonaan "uudistettu" 1700-luvulla ja siinä on sijainnut mm. sairaala. Me yövyimme vanhassa nunnaluostarissa - siinä birgittalaisluostarissa siis, jonka vanhimmat osat olivat 1380-luvulta. Enpä ole ennen yöpynyt sen ikäisessä hotellissa. 
Oikealla entinen nunnaluostari, hotellimme ja vasemmalla luostarikirkko.
Pyhän Birgitan piirrosten ja ohjeiden mukaan suunniteltu luostarikirkko valmistui luostarin viereen vuonna 1430. Pyhiinvaeltajien kohteena kirkossa on punaiseen samettiin kääritty pyhäinjäännösarkku, jossa Birgitan reliikkejä säilytetään. Esitteiden mukaan Vadstenassa käy yhä vuosittain kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia ja heitä varten järjestetään joka aamu myös lyhyt messu. Meidän silmiimme ei meitä hartaampia pyhiinvaeltajia kyllä osunut.

Pyhä Birgitta


Birgitta on keskiajan tunnetuin pohjoismaalainen nainen, joka julistettiin pyhimykseksi vuonna 1391. Birgitta syntyi 7. lokakuuta 1303 (Pirkon nimipäivä siis) Finstan kartanossa Uplannissa varakkaaseen perheeseen. Lapsuudesta asti Birgitta oli syvästi uskonnollinen ja hän näki näkyjä. Birgitta avioitui vain 13-vuotiaana ja liitosta syntyi kahdeksan lasta. Birgitan asema  ruotsalaisessa yhteiskunnassa oli korkea ja hän mm. palveli ja opetti useita vuosia kuningas Maunu Eerikinpojan nuorta puolisoa kuningatar Blankaa. Puolisonsa Ulfin kanssa Birgitta teki pyhiinvaellusmatkan vuonna 1341 Santiago de Compostelaan Espanjaan. Miehensä kuoltua 1344 Birgitta käytti kaiken aikansa uuden luostarijärjestön perustamiseksi.  Ehkä tällaiselle ei-niin uskonnolliselle Birgitassa kiehtoo eniten se, että hän oli vahva ja tarmokas pohjoismainen ihminen aikana, jolloin se ei kuitenkaan ollut naiselle tavallista. Keitä muita keskiaikaisia pohjoismaisia naisia tunnen edes nimeltä?
Luostarimuseossa on esillä arkku, jossa Birgitan maalliset jäännökset kuljetettiin Roomasta Vadstenaan 1370-luvulla.

Birgitta matkusti Roomaan 1350, jossa hän kuoli 1373. Hänen ruumiinsa kuljetettiin Vadstenaan. Arkku, jossa hänen ruumiinsa kuljetettiin Roomasta on esillä luostarin museossa ja itse reliikit ovat arkussa luostarikirkossa. Ennen kuolemaansa hän oli saanut paavilta luvan perustaa birgittalaisluostarin Vadstenaan. Luostareita perustettiin keskiajalla kolmisenkymmentä, yksi niistä myös Naantaliin. Vadstenan luostari vihittiin 1384, 11 vuotta Birgitan kuoleman jälkeen ja paavi julisti hänet hänet myöhemmin pyhimykseksi.

Vadstenan linna

Vadstenan linna sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja Vätternin rannalla. Linnan rakennutti kuningas Kustaa Vaasa 1540-luvulla suojelemaan Tukholmaa tanskalaisilta. Suunnitelmia kuitenkin muutettiin ja rakennuksesta tulikin renessanssipalatsi Ruotsin prinssille ja Itä-Götanmaan herttualle Magnus Vaasalle, Kustaa Vaasan pojalle. 
Rakennus valmistui kokonaan vasta vuonna 1620. Veli Juhana III rakennutti linnaan myöhemmin vielä yhden kerroksen. Viimeksi linnassa majoittui kuninkaallisia vuonna 1716, kun Ulriika Eleonoora asui siellä. Linnassa emme ole käyneet sisällä, siellä on museo ja sen tiloissa toimii myös arkisto.
Kesäkeskiviikkoisin Vadstenan linnan ympäristössä kokoontuvat erilaiset vanhat autot. Paikalle oli nytkin kerääntynyt kymmeniä autoja, kuorma-autoja ja moottoripyöriä. Viereiseltä museorautatien asemalta olisi päässyt juna-ajelulle ja junayhdistyksen yksi vaunu toimi alueella kahvilana.
Myös ruotsalaista countrymusiikkia oli tarjolla. Mukavaa ajanvietettä kauniiseen kesäiltaan.
 
Luulenpa, ettei tämä ollut vieläkään meidän viimeinen Vadstena-vierailu, sen verran hyvät fiilikset kaupunki jälleen jätti.
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta Vätternille.
Muutama sana vielä hotellista. Kahden aikuisen matkalle mitä paras vaihtoehto. Vähän oli kalliimpi muita matkan majapaikkoja, mutta oli sen väärti.
Hotellimme vasemmalla, oikealla luostarikirkko.
 
Varatessa Vadstena Klosterhotellista huonetta kannattaa olla tarkkana, mistä rakennuksesta sen huoneen haluaa. Vastaanotto oli tosiaan meidän rakennuksemme vieressä, mutta osa saman hotellin huoneista sijaitsi myös vähän kauempana, linnan lähellä.
 
Meidän rakennukseen mentiin avainkortilla, henkilökuntaa ei siellä näkynyt. Hissejä ei ole, mutta vienoa gregoriaanista musiikkia kuulee vanhoin esinein ja huonekaluin sisustetuissa aula- ja käytävätiloissa. Myös aamiainen oli yksi miellyttävimmistä, mitä olen hotelleissa nauttinut.
Näkymä hotellin terassilta auringon laskiessa.

Kommentit

  1. Aivan ihana postaus: tietoa, tunnelmia, upeita kuvia! Kiitos! Vierailin Vadstenassa moottoripyöräreissulla vajaa 10 vuotta sitten seuratessamme pyhiinvaeltajien reittejä Pohjoismaissa. Kertakaikkisen upea kaupunki! Ja postauksesi toi kivat muistot taas mieleeni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Meillä on vähän samanlaisia teemoja myös välillä, näitä pyhiinvaeltajien reittejä aina välillä koitetaan ainakin sivuta eri puolilla Eurooppaakin matkatessa.

      Poista
  2. Nuo linnat tuolla Ruotsin puolella ovat kyllä monet komeita. Purjehdusreissuilta on erityisesti jäänyt mieleen Mariefred, mutta eipä tämäkään senkään rinnalla kalpene!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mariefred oli kyllä myös hieno, viime kesänä käytiin siellä. Mutta tässä oli jotenkin se historian henki niin syvä.

      Poista
  3. Ihanan näköinen paikka. Ruotsi on niin näitä ihania pullollaan, voi kun ehtisi kaikkii joskus. Tämä tarvii kyllä lisätä ehdottomasti listalle. Mieheni on Smålandista, niin aika läheltä ajellaan useinkin.

    VastaaPoista
  4. Todella kiva pikkukaupunki, jonka nimeä en edes rehellisesti sanoen ole kuullut. Olen tuolla seudulla paljon reissannut, mutta ihme homma, että ei ole edes kartasta osunut sillä tavalla silmään, että olisi siihen keskittynyt. Tämän postauksen perusteella voisin poiketa tulevilla reissuilla lähistölle tuonne, varsinkin luostarikirkko kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista
  5. Käyn joka vuosi Ruotsissa perhetuttujen luona, joten reissu tuonne on pakko toteuttaa ensi kesän matkalla. Aivan upea paikka. Ihania kuvia olet ottanut ja hyvät infot - kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, suosittelen ehdottomasti, ja tosiaan keskiviikkoisin ainakin vielä ylimääräistä katseltavaa.

      Poista
    2. Hei, ihanat kuvat ja tulee mieleen oma matkani Vadstenaan vuonna 2013. Valitettavasti kamerastani ovat kuvat kadonneet. Meillä on Turussa birgittalaisoblaattien ryhmä ja yritämme koota kuvia liittyen pyhään Birgittaan. Toivon että saisin kuvan nro 2 Vadstenan katunäkymä sekä kuvan nro 8 Vanha luostari ja luostarikirkko.
      Raija Markkula puhelin: 040 578 3024 ja email: raija.markkula7@gmail.com

      Poista

Lähetä kommentti