Taidetta Kultarannan puutarhassa

 
Meillä on muutamina viime vuosina ollut tapana käydä kerran kesässä Naantalissa Kultarannan puutarhassa. Kultarantahan on tasavallan presidentin kesäasunto, alkujaan Suomen rikkaimman miehen, Alfred Kordelinin (Uudenkaupungin harmaasta graniitista) rakennuttama kesälinna. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Kultaranta valmistui vuosien 1914-16 aikana. Alfred Kordelin ehti viettää uudessa huvilassaan vain muutaman kesän ennen sisällissodan aikana tapahtunutta murhaansa vuonna 1917. Kultaranta lahjoitettiin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja vuodesta 1922 rakennus tontteineen on ollut Suomen valtion omistuksessa ja toiminut presidentin kesasuntona.
Kultarantaan valmistui myös muotopuutarha suihkulähteineen ja monine ruusulajikkeineen. Tarja Halosen aikana Kultarannan puistossa ryhdyttiin järjestämään veistosnäyttelyitä. Näitä veistoksia mekin olemme pääasiassa käyneet katsomassa. Naantalin matkailu Oy järjestää kesäisin useita erilaisia opastettuja kierroksia Kultarannan puutarhassa. Mutta puistoon pääsee kiertelemään myös ilman opasta, kesällä aina perjantaisin klo 18-20. Tänä kesänä meidät kyllä yllätti perjantainen yleisöryntäys. Selvisi, että juhlavuoden johdosta myös perjantai-iltaisin oli tarjolla opastuksia ja vieläpä ilmaisia. Jono portilla oli kuin Ruisrockiin.
Pekka Kauhanen: Kuutar ja Aurinkopoika, 2007-2008, pronssi.

Tänä kesänä puutarhan veistosnäyttely on Suomi100 -teeman mukaan "Yhdessä". Näyttelyssä esitellään veistoksia tai veistosryhmiä kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä 1910-luvulta 2010-luvulle. Teoksia on lainattu eri kokoelmista. Näyttelyn toteuttamisessa on ollut mukana Alfred Kordelinin säätiö. Veistosnäyttelyn omia suosikkejani.
Pekka Jylhä: Ikkuna taivaalle, 2017, maalattu ruostumaton teräs, lasilinssit.

Veikko Myller: Kontakti, 2013, patinoitu pronssi.

Kimmo Pyykkö: Suuri yksinäinen, 1975, alumiini.
Laila Pullinen: Omaggio a Botticelli, 1964, pronssi.

Kultarannan puutarhan perjantainen avoinnaolo ja veistosnäyttely on avoinna 31.8.2017 saakka.

Seuraa blogiani myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mennään.

Kommentit

  1. En ole tuollakaan koskaan käynyt. Mutta veistokset ovat tuttuja. Kimmo Pyykön veistoksen olen nähnyt Kimmo Pyykön taidemuseossa Kangasalla ja Pekka Kauhanen toistaa hieman itseään noissa veistoksissa, joista löytyy versioita myös Kuopiosta: https://hurmioitunut.blogspot.fi/2014/09/oksapoika-kumppanit.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti