Järvi, tuomiokirkko ja tuulimylly - idylliä kerrakseen Strängnäsissä
Strängnäsissä oli Södermanlandin piispanistuin 1100-luvulta
ja sen takia kaupunkiin rakennettiin myös tuomiokirkko. Kaupungissa sijaitsi 1200-luvulla myös dominikaaniluostari. Kaupunki onkin yksi Ruotsin vanhimpia. Strängnäsin nimi saattaa olla joillekin tuttu myös Ruotsin historiasta. Juuri täällä pidettiin nimittäin 6.6.1523 valtiopäivät, jossa lopullisesti irtauduttiin Kalmarin unionista ja Ruotsista (Suomi mukaanlukien) tuli oma kuningaskuntansa. Samalla aatelispoika Kustaa Eerikinpoika Vaasasta tuli Ruotsin kuningas. Tuota päiväähän ruotsalaiset yhä juhlivat kansallispäivänään (- ja anoppikaan ei koskaan laittanut niitä perunia maahan ennen Kustaanpäivää). Kustaa Vaasa rakennutti tosiaan Gripsholmin linnan - vain 15 kilometriä tästä tuomiokirkosta.
Strängnäsin kunnan vaakunassa on kuvattuna Pyhä Pietari ja
Pyhä Paavali, joille tuomiokirkko on pyhitetty. Punatiilisen kirkon
rakennustyöt on aloitettu jo 1260-luvulla. Nykyisen muotonsa kirkko on saanut
1300- ja 1400-lukujen laajennuksissa. Ja viimeisenä tornin muoto 1740-luvulta.
Kirkossa on Kustaa Vaasan yhden pojan, Karl IX komea
hautamuistomerkki. Samoin alttarin läheltä löytyy pienen tytön hautamuistomerkki,
tiettävästi vanhin ruotsalainen lapsiveistos. Se on prinsessa Isabellan hauta.
Hän oli Gripsholmin linnassa vangittuna olleiden Juhana III:n ja Katariina
Jagellonican tytär, joka syntyi 1564 ja kuoli vain parivuotiaana.
Sten Sturen, Kalmarin unionin aikaisen Ruotsin valtionhoitajan muistomerkki. |
Piispantalo tuomikirkon vieressä. |
Ja löytyihän se tästäkin kaupungista se idyllinen museokahvila. |
Jos siis liikutte näillä seuduilla, niin mitä mukavin pysähdyspaikka!
Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä mennään.
Strängnäs, Mariefred ja Gripsholm oikein huokuvat historiaa. Tänne on matkustettava keskikesällä kun luonto on kauneimmillaan. Mälaren järven alueella saattaa usein sateet ja ukkoset häiritä lomalaisia. Jostain ihmeen syystä sateet ja ukkonen harvoin yltää Tukholmaan saakka.
VastaaPoistaHuomasimme kyllä sen, että usein järven päälle kerääntyi pilviä. Pieniä kuuroja viikon aikana saimmekin. Mutta todellakin, hienoja paikkoja!
PoistaOnpa hauskaa, että kerrot näistä Ruotsin historiallisestikin kiinnostavista, pittoreskeistä, rauhallisista kaupungeista. Monet suomalaiset käyvät päiväseltään kiireesti Tukholmassa tai ajavat vielä kiireemmin metsien kautta rakennetun pitkäveteisen E 4:n kautta Tanskaan/ Saksaan eivätkä välitä katsoa sitä "oikeaa" esim.Astrid Lindgrenin ja meidän yhteisestä historiastamme ja koulun historiankirjoista tuttua Ruotsia lainkaan, . Ruotsi on spontaanin automatkailijan unelma liikkuipa sitten asuntovaunun tai auton + teltan kanssa, lasten kanssa tai yksin. Yöpymismahdollisuuksia on valinnanvaraa joka paikassa joka kukkarolle, eikä ole pakko ruokailla kalliissa ravintoloissa. Minä saan matkoista enemmän irti, koska osaan ruotsia. Tuli oikein ihana Ruotsi-lomafiilis.
VastaaPoistaKyllä, oivallinen lähimatkakohde. Olen viime vuosina "ihastunut" Ruotsiin. Vaikka välillä on mukavaa ajaa sinne Keski-Eurooppaankin, en ole koskaan ymmärtänyt, että Ruotsin läpi ajaminen olisi tylsää. Ja tosiaan ihan Tukholman ympäristössäkin on vaikka mitä. Ja tosiaan tulee aina sellainen olo, että pitäisi opiskella uudelleen tämä Ruotsi-Suomen historia.
Poista