Nyt syödään kesäkeittoa! - Osuuskauppajulisteita Virka-galleriassa Helsingissä

Tässä näyttelytilassa tapaamme myös aina käydä, kun pääkaupungissa lomailemme. Perhe vitsailee syynä olevan sen, että äiti haluaa sinne, koska tuossa Helsingin kaupungintalossahan ovat keskustan siistimmät ilmaiset vessat. Mutta usein Virka-galleriassa on myös esillä joku mukava näyttely. Tällä kertaa esillä oli pääosin Työväen arkiston kokoelmista koottu julistenäyttely. Pullasta puhtia - Myymäläjulisteita 1950-luvulta esittelee kauniita ja nostalgisia mainosjulisteita.
 
 
Nämä esillä olevat julisteet harvemmin mainostavat mitään tiettyä tavaraa tai tuotetta. Ennemminkin ne sisältävät kannustavia ja kehottavia iskulauseita tai jakavat valistusta. Säästäväisyys, säilöntä. siveys ja kaikenlainen puhtaus olivat hyveitä, jotka myös mainoksissa näkyvät. Ja kuten odotettua, roolit ovat tuolloin vielä varsin selkeät. Mies on puku päällä salkkunsa kanssa, nainen esiliina päällään. 
 
 
Näyttely on koottu mukavasti. Se ei ole pelkkä julistenäyttely, vaan tilaan on rakennettu osuuskaupan myyntitiski, tehty runsaasti vanhojen etikettimallien mukaisia säilyketölkkejä, rakennettu näytteikkunoita jne. Tavallinen, positiivinen, helppo näyttely, jonka läpi nyt ainakin kannattaa kävellä.


 Näyttely on esillä Helsingin kaupungintalossa (se vaaleansininen talo Kauppatorin laidalla) Pohjoisesplanadi 11-13 31.8.2014 saakka. Avoinna ma-pe 9-19, la-su 10-16.

Kommentit