Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

Sitä on tullut vuosien aikana reissattua milloin minkäkin syyn johdosta. On ajeltu van Goghin jalanjäljillä tai bongattu keskiaikaisia kirkkoja, rautatieasemia tai tietyn taiteilijan töitä jne. Alvar Aallon kohteet ovat myös vuosikymmenien ajan kiinnostaneet, ainakin jos sellaisia reitin varrelle on osunut. Tällä Suomiretkellä poikettiin parissa kohteessa. Muuramen kirkossa ja Muuratsalon koetalossa. Lähellä olisi ollut myös Säynätsalon kunnantalo, mutta siellä käytiin jo joskus vuosia sitten.

Alvar Aalto sekä hänen toinen vaimonsa Elissa hankkivat 1950-luvun alussa suuren saaritontin Päijänteen rannalta Muuratsalosta. Tuolloin ei nykyään Jyväskylään kuuluvaan Muuratsaloon ollut vielä maantiesiltaa. Saareen kuljettiin veneellä. Aallot rakensivat tontilleen kesäasunnon, joka toimi pariskunnan ns. koetalona, savusaunan sekä puuvajan.
 
Kesähuvilan ja vierashuonesiiven Aallot rakensivat vuosina 1952-53. Taloon tultiin veneellä rannalta, jonka suuntaan aukeaakin talon sisäpiha, jossa pintamateriaalina on käytetty eri tavoin muurattuja punatiiliä. Ulkopuolelta kesäasunto on valkoiseksi maalattu. Sisäpihan pinnoilla on kaikkiaan 50 erilaista pintaa tiilistä tai keraamisista laatoista.
Koetalo on ollut Aallon perheen kesäasuntona aina 1990-luvun alkuun saakka. Nyt paikasta huolehtii Alvar Aalto –museo, joka järjestää kesäaikana opastettuja kiertokävelyitä tontille muutaman kerran viikossa. Kierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon Jyväskylän Alvar Aalto –museoon. Alue on muuten suljettu.
 
Meidän kierroksella suurin osa osallistujista oli ulkomaalaisia. Olikin lähes yhtä mielenkiintoista seurata näitä mahdollisesti arkkitehtiopiskelijoita luonnoslehtiöineen, mittanauhoineen ja kameroineen kuin hyvää opastustakin.

Järven toisella puolen sijaitsee Muuramen kunta. Muuramen kirkon Alvar Aalto suunnitteli jo 1920-luvulla. Se on Aallon ensimmäinen toteutunut kirkkosuunnitelma ja se valmistui vuonna 1929. Se onkin tyyliltään vielä ehkä ennemminkin klassinen kuin funktionalistinen. Harmillisesti Muuramen seurakunta oli kirkon 50-vuotisjuhlan kunniaksi uudistanut kirkkoa 1970-luvun lopulla. Aallon suunnittelema ja kirkossa ensimmäiset vuosikymmenet ollut tumma väritys mustine penkkeineen oli muutettu valkeaksi.  Eli sisällä ei juurikaan enää voinut aistia Aallon tunnelmaa. Alttarimaalauksen on maalannut William Lönnberg. Ja kirkon kesäopas oli muuten hyvä!
Kommentit

  1. Olipa hauska bongata tuttu henkilö kuvista! Koetalossa oppaananne ollut neiti oli nimittäin kanssani Roomassa opintomatkalla keväällä 2013. Ja muutenkin oli kiva katsella ja lukea juttua, sillä kummassakaan Aallon kohteessa en ole käynyt. Kunnantalo tuli nyt sentään kesäkuussa testattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opas oli hyvä ja kertoi varmasti nimensäkin, mutta se meni vähän ohi... Mielenkiintoisia kohteita nämäkin.

      Poista

Lähetä kommentti