Kaunis museo Kadriorgin palatsissa Tallinnassa

Kadriorgin puiston helmi on ihanan puna-keltainen barokkipalatsi 1720-luvulta. Pietari Suuri rakennutti sen itselleen kesäasunnoksi. Nykyään palatsissa - tai linnassa - sijaitsee Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Museo oli todella positiivinen yllätys. Kaikki oli lähiaikoina selvästi kunnostettu, hienon tyylikästä museoarkkitehtuuria (opasteet, lipunmyynti, tekstitykset jne.). Lisäksi helteisen turistin mielestä museo oli myös sopivan kokoinen. Sen jaksoi hyvin kävellä ja ihailla läpi normaalin turistikävelyn lomassa.
Rakennuksen sisustus on selkeää barokkia koristeellisine maalauksineen ja etenkin erilaisine stukkotöineen. Erityisesti minua miellyttivät huoneiden hienot sinivalkoiset kaakeliuunit. Museon pääsalin koristelut kaksipäisine kotkineen ja kattomaalauksineen ovat Pietari Suuren aikaisessa asussaan. Mieleen jäivät myös Pietari Suuren vaikuttava muotokuva, ratsastavan Katariinan maalaus sekä Tallinnan satamaa kuvaava maalaus 1800-luvulta.
 

 

Palatsissa oli nyt esillä kaunis siluettitaiteilija Eveline von Maydellin näyttely. Näyttely oli toteutettu todella tyylikkäästi. Ripustus, tekstit, taustakuvat ja julisteet miellyttivät tämän museokävijän silmiä.

Eveline von Maydell oli baltiansaksalainen aatelisnainen ja maailmankansalainen, joka tuli tunnetuksi siluettitaiteilijana. Maailmansotien välisenä aikana hän asui ja työskenteli Saksassa, Yhdysvalloissa ja Virossa. Todella taidokkaat siluettikuvat esittävät tunnettuja kirjailijoita ja poliitikkoja, teatteri- ja musiikkikuuluisuuksia  sekä lukuisia tuon ajan seurapiiridaameja, lapsia ja lemmikkieläimiä. Toisen maailmansodan alkaessa Eveline von Maydell saapui Viroon toiveenaan perustaa Tallinnaan oma koti, mutta joutui kuitenkin syksyllä 1940 lähtemään kaupungista. Häneltä jäi kaksi matkalaukullista asiakirjoja ja saksileikkeitä, jotka nyt kuuluvat Viron Kansallisarkiston kokoelmiin. Näyttely on koottu tästä aineistosta.

 

Kommentit