Maalauksia ompelukoneella - Helena Vaari Runonkulman galleriassa Uudessakaupungissa 
Uudessakaupungissa vuosi sitten avautunut Runonkulman galleria on tarjonnut monipuolisia näyttelyitä kaupunkilaisille. Gallerian yhteydessä toimii myös Pikkukylän puoti, jossa on tarjolla vaikka minkälaista käsityötä ja matkamuistoa. Galleria on avoinna nyt heinäkuussa ke-pe 10-18 ja la 11-15.
Vas. Vanha ystävä, 2011. Oik. Lähteellä, 2006.
Helena Vaari on hollolalainen tekstiilitaiteilija, joka on erikoistunut etenkin kirkkotekstiileihin. Hän maalaa kankaiden ja lankojen avulla. Ja hienosti maalaakin. Maallikkokatsojana nautin taiteesta, jossa on joku juju. Mielestäni hyvä taide vaatii näkemystä, mutta myös teknistä osaamista. Aina nämä eivät kohtaa. Teknisesti taitava ei välttämättä luo minun silmääni miellyttävää taidetta tai toisaalta hyväkään idea tai oivallus taideteoksessa ei vielä riitä, vaan on oltava tekninen taito myös toteuttaa se. Tällä kertaa nämä kaksi ovat yhdistyneet. 
Vas. Valkoinen paita, 2012. Oik. Donna Anna ja Don Giovanni oopperasta Don Giovanni, 2012.
Kieltämättä ensimmäinen reaktio teoksia katsoessa on, että ”onpa hän taitava, miten ihmeessä nämä on tehty”. Mutta aika pian se asia jää taka-alalle ja teosten tunnelmat vievät voiton. Ei ole oikeastaan enää väliä, ovatko teokset maalattuja, valokuvattuja vai ommeltuja, kuten tässä. Valot, varjot, tunnelmat tulevat hienosti esiin. 
Yksityiskohta teoksesta
Näyttelyesitteestä: ”Pieni lanka on jo itse kolmiulotteinen, langassa on kierre, kiilto ja vahva väri. Kun lankoja on satoja rinnakkain, kolmiulotteisuus kertaantuu…Taiteilija ompelee erilaisia kankaita toisiinsa päällekkäin ja lomittain maalauksellisesti. Teokset ovat maalauksia ompelukoneella…”

Omat suosikkini ovat alla olevat:  Turandot, sininen kuoro, 2012. Auringon noustessa, 2007 sekä Kevätauringossa, 2007.

 
 
Helena Vaarin näyttely on esillä 28.7. saakka. Näyttelyn viimeisinä päivinä galleria on poikkeuksellisesti avoinna myös sunnuntaina 27.7. klo 11-15 sekä maanantaina 28.7.klo 10-18.

Kommentit

  1. Upeita!! Tässäpä taas taiteilija josta en ole aiemmin kuullut, mutta pitää laittaa muistiin jos tätä jossain yhteydessä tarvitsisi, tai voisi käyttää esimerkkinä. Enpä ole tiennyt että ompelukoneella saa tällaista aikaan. Tekstiilitaiteilijoista tiedän entuudestaan Aino Kajaniemen ja Ulla Pohjolan, mutta he toteuttavat teokset yleensä käsin kirjomalla (jolloin teoksetkin ovat usein Vaarin töitä huomattavasti pienempiä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa pistää "korvan taakse". Tosiaan myös kirkkotekstiieljä, joten voi vielä liipata läheltä sinunkin kiinnostuksen kohteitasi.

      Poista

Lähetä kommentti