Visiitti Vapriikissa osa II - Lintuja


Tampereen museokeskus Vapriikissa oli muumioiden lisäksi teemanäyttely linnuista. Lennossa - linnut Vapriikissa -näyttelystä tuli ensimmäisenä mielikuva, että museoammattilaiset ovat istuneet kahvipöydän ääressä aivoriihessä miettimässä, kuinka paljon keksitään erilaisia asioita, jotka liittyvät lintuihin. Ja sitten päätetty, että tehdään niistä näyttely. Ei se varmaan ihan niin ole mennyt, mutta ei nyt heti tule mieleen, mitä muuta linnuista olisi voinut esitellä.

Mutta ei mitään... Seurueen nuorimmainen (kohta 12 v) taisi tykätä tästä näyttelystä aika paljonkin. Lapset olikin huomioitu tässä näyttelyssä. Oli mahdollisuus aistia 3D-lasien avulla lentämistä, ampua Angry Birdsejä isolla ritsalla, laulaa lintuaiheisia karaokekappaleita, katsella lintuaiheisia piirrettyjä tai kiivetä vaikka linnunpönttöön.
Linnut esiintyivät ihan eläiminä. Oli täytettyjä suomalaisia lintuja ja niiden munia. Käsiteltiin lintuja mytologiassa ja taruissa. Löytyi ukkoslintua ja Feenikslintua. Oli lintuaiheita käsitöissä tai samaanin noitarummussa, astioissa, soittimissa jne. Osa esineistä oli lainattu Pietarin Kunstkamerasta.

 


Etenkin lapsille näyttelyssä oli paljon katseltavaa ja kokeiltavaa, miksei aikuisillekin. Tekstiä oli vähän liikaa. Ehkä siinä on tullut se itsellekin tuttu ilmiö, että tekee mieli kirjoittaa yleisölle kaikki, mitä asiasta tietää. Lennokkaan värikkäästi kuitenkin toteutettu museonäyttely.

Kieltämättä tämä tekstimäärä sai vähän haukkomaan henkeä. Mutta jos kiinnostusta oli, niin hyvä tietenkin siinä tapauksessa.

Lennossa-näyttely on esillä Vapriikissa 14.4.2013 saakka.

Kommentit

  1. Tekstiä oli vähän liikaa. Ehkä siinä on tullut se itsellekin tuttu ilmiö, että tekee mieli kirjoittaa yleisölle kaikki, mitä asiasta tietää.

    Ikuisuusongelma jokaiselle museoammattilaiselle. Ei kaikkea voi sanoa muutamalla sanalla, mutta mikä neuvoksi? Kosketusnäytöt ratkaisevat esteettisen ongelman, kun tekstit voi "upottaa" mutta kuitenkin jättää uteliaimpien löydettäväksi näyttöä selaamalla. Kallista lystiä vain.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti