Viking Grace - ihan hyvä, sikses

No niin, risteily Viking linen uudella Grace-laivalla on nyt suoritettu. Kuten osa jo tietääkin, en ole risteilyjen asiantuntija. Todellakin edellisestä peruslaivaristeilystä on jo neljännesvuosisata aikaa. Kyllä, vaikka asun lähellä Turkua, ja risteilyille olisi monesti päässyt vaikka ilmaiseksi. Laivoilla olen toki matkustanut. On menty autolla yli ja takaisin - usein yölaivalla, jolloin matka menee lähinnä nukkuessa. On toki käyty muutaman kerran kesäisellä piknikristeilyllä, jolloin on selvitty yhden päivän aikana reissusta, kun on vaihdettu laivaa Maarianhaminassa. Miksi näin? En välitä tanssimisesta, en ryyppäämisestä enkä tarvitse "halpaa" oluttakaan.

Mutta meidän kotona asuu yksi (esikoinen), joka "harrastaa" monenlaisia erilaisia aiheita. Junat, rautatieasemat, lentokentät, lentokoneet, satamat ja laivat ovat kyllä tulleet tutuiksi. Näitä on vuosien aikana käyty katsomassa ja ihmettelemässä. Vuosien aikana Turusta ei olla montaa kertaa tultu kotiin ettemme olisi ajaneet sataman kautta - oli siellä laivoja tai ei. Hänen ei tarvitse nähdä kuin savupiippu jostakin Suomessa liikennöineestä matkustajalaivasta, kun hän jo tunnistaa, minkä niminen laiva on kyseessä. Eli ehkä nyt vaan oli pakko mennä käymään uudessa laivassa. Onhan siitä myös lähes yhtä kauan aikaa kuin meidän viime risteilystä, kun Suomessa on viimeksi rakennettu ja otettu liikenteeseen uusi matkustajalaiva. Varaessani risteilyä en itse asiassa edes ymmärtänyt, että laiva olisi vasta saman viikon alussa tehnyt ensimmäisen risteilynsä.

Syy, miksi lähdimme juuri nyt risteilylle oli laivan ohjelma. Etsiskelin ennen joulua erilaisia konsertteja tai keikkoja, joihin voisin ostaa liput miehelleni (ja minulle). Halusin mennä kuuntelemaan Jorma Kääriäistä. Hän on esiintynyt viime vuosina pääasiassa vain Riku Niemi Orchestran solistina. Keikkoja ei ollut sopivina päivinä missään lähellä, paitsi nyt tuolla laivalla. Siitä se sitten lähti.

Laitan kuvatunnelmia risteilyltä sekä yksinkertaisesti plussia ja miinuksia. Mutta tosiaan, muistattehan, että minulla ei näistä risteilyistä juuri ole kokemuksia...

Aloitetaan sitten siitä, miksi sinne lähdimme. Laivassa on useampia ravintoloita, joissa oli ainakin nyt, perjantai-illalla monenlaista ohjelmaa. Mikään esitys - trubaduuri, bändi, tanssiorkesteri tai esiintyjä ei ärsyttänyt - ja se on kuulkaa aika paljon. Laadukasta, taidokasta ja yleisöön menevää. Laivan perässä olevassa kaksikerroksisessa yökerhossa olivat parhaat esiintyjät. Eikä tarvinnut pettyä. Ensin illalla myöhään esiintyi kerrassaan loistava miesnelikko Ruotsista: Con Rytmo. Nelikko soitti todella taiturimaisesti rumpuja ja lähes mykisti ravintolantäyteisen yleisön.
Con Rytmo Club Voguessa.
Puolen yön aikaan lavan täytti upea Riku Niemi orkestereineen. Solisteina olivat sekä Jorma Kääriäinen että vierailevana tähtenä ollut Elastinen. Molemmat ottivat yleisön aurinkoisuudellaan, energisyydellään ja taidoillaan. Jorma oli kyllä edellisestä kerrasta jonkun verran vanhentunut ja... mutta niinhän kai me kaikki.
 • Ensimmäiset plussat tulevat siis loistavasta ohjelmasta. Nyt tämän 1½ tunnin esityksen sai siis samalla hinnalla risteilyn kanssa :-)
 • Laivalla oli useampia ravintoloita, jotka oli vähän eri lailla sisustettu kuin muissa. Modernia ilmettä ja valikoimaa. Meni tällaisen "aikaluuppiin" jääneen sormi suuhun, kun piti jonkun muovikortin kanssa tehdä ruokatilauksia. Plussaa siis erinomaisesta ruuasta.
 • Palvelu laivassa oli erinomaista. Ja henkilökuntaa oli paljon. Jopa laivan baareissa ja ravintoloissa tarjoiltiin toimivasti myös pöytiin. Tähän oli selvästi nyt panostettu - hyvä niin.

Mitä muuta risteilyllä sitten tehdään? Se on se ongelma. No, jotkut shoppailee. Laivassa on kuulemma maailman suurin taxfree-kauppa. Ei se mitään, jos ei ole mitään ostettavaa. Eli avara, valoisa kauppa siellä olikin. Viinaa enkä tupakkaa tarvitse, olutta saa läheisestä Lidlistäkin ja Maraboun suklaa on saman makuista Itäpoijusta ostettunakin. Siellä ei siis minun aikani kulunut. Ei kuitenkaan miinusta.
No mitä muuta. Voi istua ja nauttia virvokkeita ja kuunnella erilaisia trubaduureja tai karaokelaulajia. Kiitos ei, vaikka sitäkin tuli kokeiltua.
Saaristo vilistää myös yökerhon baaritiskin takana.
 •  Tässä laivassa oli runsaasti mahdollisuuksia katsella ulos. Vaikka laiva oli kai aika täynnä, aina löytyi istumapaikkoja ikkunoiden vierestä. Koska ilmakin oli kaunis, oli tietenkin mukavaa katsella ulos talvista saaristoa.
Jos ei muuta tekemistä, niin voi vaikka tutkiskella jään olomuotoja.
 •  Käyntiä Maarianhaminassa on mukava seurata. Siinä kohtaa näkee aina useampia laivoja, toiset matkalla Turkuun ja toiset Tukholmaan. Tässä Gracessa oli paljon mahdollisuuksia mennä ulos, useammasta kerroksesta. Etenkin kesällä se on varmasti mukavaa.
Myös uutta laivaa tarkkailtiin rannoilta - ja ilmastakin.Näitä tietenkin pitää laivalla olla. Ei ole myöskään syy lähteä risteilylle.Nämä ylösalas liikkuvat lamput ovat jo näkyneet monissa kuvissa. Ihan kivat joo. Mutta monenlaisia valoja on kyllä ihan kivasti hyödynnetty laivassa. Siitä plussaa.


Joku asiantuntija voisi valaista minua, miksi laivassa pitää olla niin paljon kokolattiamattoa. Vajaan viikon käytössä olleen laivan matot näyttivät nyt tällaiselta. Tässä nyt ehkä se ainoa miinus tältä reissulta.Kommentit

 1. Hei.Hienolta laiva näytti kuvissa.En itsekkään ole mikään laivalla kävijä.Puhetta on ollut kyllä Jussin kanssa .Tytöt eivät ole vielä koskaan olleet laiva reissulla. Lentokoneessa kyllä.Olikohan laivalla lapsille suunnattua ohjelmaa?Maisemia on minunkin mielestä kiva katsella.Ja miksei hyviä esiintyjiäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsille järjestetty ohjelma jäi kunnolla tarkistamatta. Melko tilava lasten leikkihuone näytti olevan ja teineille sellainen huone, jossa oli erilaisia konsolipelejä. Varmaan oli järjestetty myös lapsille omaa ohjelmaa. Ainakin oma esite oli lasten risteilyohjelmasta. Meidän mukana oli tuollaisia teini-ikäisiä.

   Poista
 2. Kokeilitko wlania? Miten se toimii? Pätkiikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perheen kuopus oli kipeänä ja vietti sen takia aikaansa hytissä. Joko oli meidän läppärissä ongelmia, tai sitten wlan oli tosi hidas - näin hän totesi. En siis itse juurikaan kokeillut.

   Poista
 3. Tosi upea laiva oli,mutta oli siellä selvästi suunnittelija ollut tietämätön miten todellinen työnteko ja asijointi toimii,kun on väkeä ja nälkäistä eläkeläisporukkaa.Buffet Auroran ruokajonot kaaoksessa.Onko mitenkään mahdollista porrastaa ja päästää sisälle lippua vastaan kaikki oikeaan aikaan ,eikä 500 henkilöä yhtäaikaa,siinä on jo henkilökuntakin toivottomassa tilassa.Bar Rocmoressa oli myös ihmeellinen penkki vai mikä lie tarkoitus siilläkin,ei ainakaan tuottavaa tilaa.Tilapäisenä Karaoke paikkana vaarallinen ja hankala jumppaus paikka ?

  VastaaPoista
 4. onko laivalla yhtäkään vaatekauppa ? :o

  VastaaPoista

Lähetä kommentti