Näitäkin voi matkoillaan bongata - Niki de Saint Phallen teokset

Jatketaan edellisen tekstin teemaa.  Tämän taiteilijan perässä ei varsinaisesti ole matkailtu. Mutta jotenkin nämä värikkäät veistokset - etenkin Nanat - ovat kuitenkin sen verran hauskoja, että jos niitä kyseisessä kaupungissa on ollut, kyllä ne melkeinpä on käyty katsomassa.

Tämä taiteilija on 2000-luvun alussa kuollut ranskalainen nainen, Niki de Saint-Phalle. Hän on tunnettu pulleista suurikokoisista ja kirkasvärisistä naishahmoista (Nana). Niki oli naimisissa kuvanveistäjä Jean Tinguelyn kanssa ja heillä on myös yhteisiä töitä.

Jean Tinguelyn suihkulähde Baselissa.

Saint-Phallen työt ovat saaneet selvästi vaikutteita Gaudin upeista töistä, asia, jonka taiteilija itsekin on tuonut esiin. Italian Tarot-puisto onkin ajatus tehdä taiteilijan oma Park Güel. Yksi kohde, jossa toivottavasti ehdin elämäni aikana vierailemaan on Toscanassa sijaitseva Nikin "Tarot-puisto".

Kuva Tarot-puiston nettisivuilta.

Melko läheltä kotia löytyy lähin Nikin työ. Turun Ars Nova -museon kahvilan aulassa on hänen työnsä Kohtuullisuus vuodelta 1985.

Monelle Tukholman matkailijalle ovat tuttuja Moderna museetin puistossa olevat työt. Mukana on myös Nikin aviomiehen Jean Tinguelyn metalliveistoksia.


Tukholman Modernin taiteen museo

Etelä-Ranskasta Nizzasta löytyy muutamia Nikin töitä. Yksi kuvatuimmista on varmasti kuuluisan hotelli Negrescon edessä saksofonia soittava Miles Davis. Tuossa hotellin edessähän muuten Isadora Duncan kuoli kuristuttuaan huiviinsa urheiluauton kyydissä. Nizzan modernin taiteen museon Mamacin edestä löytyy myös Nikin Nanat.


 
Nizza
Hannoverin kaupungissa Saksassa sijaitsee laaja koristepuutarha Herrenhausen garten. Sen laidalla sijaitsee "Grotto", jonka sisustuksen Saint-Phalle on tehnyt. Itse puutarha on laaja, jopa 50 hehtaarin laajuinen barokkipuutarha patsaineen, suihkulähteineen ja istutuksineen.
 


 
Grotto on rakennettu jo 1600-luvulla ja alunperin rakennus oli koristeltu simpukoin ja erilaisin koristekivin. Tämä sisustus poistettiin jo 1800-luvulla ja rakennus toimi pitkään puutarhan varastorakennuksena. 2000-luvun alussa rakennuksen sisäosat uusittiin Niki de Saint Phallen suunnitelmien mukaan.
 
 
 
Hannoverin Grotton sisustusta.
Taiteilija itse kuoli vuotta ennen työn valmistumista 2003. Ehdottomasti vierailun arvoinen - jos tuolla päin liikutte.

Myös Hannoverin keskustasta, Leine-joen varrelta löytyy komeat Nana-veistokset.

 
 
Kevään Pariisinmatkalla pitää varmaan käydä katsastamassa pariskunnan luomus Pompidou-keskuksen vieressä (Stravinsky-suihkulähde) ja jos kesällä tulisi käytyä Tukholmassa. Moderna Museetissa on keväästä syksyyn 2013 taiteilijan näyttely. 

Kommentit