Matkalla Vincentin kanssa - sarjassa outoja harrastuksia

Tässä olen sunnuntaipäivän ratoksi katsellut vanhoja valokuva-albumeja. Tiettyjä kuvia etsinkin ja skannailin. Samalla tuli bongattua näitä tässä tekstissäkin olevia kuvia ja muisteltua näitäkin matkoja. Me emme ole maailmanmatkaajia, mutta matkailu ja erilaiset kohteet kuitenkin kiinnostavat. Ja monenlaisissa mielenkiintoisissa paikoissa olemme myös käyneet. Yksi teema, joka tuolla takaraivossa monellakin matkalla on ollut, on Vincent van Gogh.
Yläasteikäisenä luin Irving Stonen kirjoittaman Vincentin elämäkerran - Kirjeitä veljelleni. Se kolahti silloin ja kovin. Sen seurauksena hankin kirjeenvaihtokaverin Hollannista. Itse asiassa tuohon hollantilaiseen "tyttöön" Geaan, olen vieläkin yhteyksissä. Vuonna 1983 matkustin ensimmäistä kertaa yksin ulkomaille, Gean luokse. Pääsin käymään myös Amsterdamin van Gogh -museossa.
Museovierailusta ei kuvaa ole, mutta tässä ollaan Gean kanssa hollannikkatehtaalla - kohta 30 vuotta sitten.
Kiinnostus taiteilijaan säilyi. Keväällä 1986 kirjoitusten jälkeen lähdin Iterrailille ja matka alkoi jälleen Amsterdamista ja van Gogh -museosta.

Vuonna 1990 teimme miehen - ja ystävien - kanssa ensimmäisen automatkan ulkomaille. Ja aloitimme heti "kevyesti": kahden viikon aikana kävimme Espanjan aurinkorannikolla saakka. Eikä matkaa ihan suoraan tehty, samalla käytiin mm. Alankomaissa, Dali-museossa Figueresissa, Ranskan Alpeilla Chamonixissa jne. Tuona vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta Vincentin kuolemasta. Yksi juhlavuoden näyttelyistä pidettiin Alankomaissa Otterloon Kröller-Müller -museossa. Se olikin matkamme ensimmäinen kohde.

Kesällä 1994 meille tuli taas mahdollisuus ajella Espanjaan. Siihenkin matkaan saimme mahtumaan myös Vincent-kohteen - Etelä-Ranskan Arlesin.Van Gogh asui Etelä-Ranskan Arlesissa viimeisinä vuosina ennen kuolemaansa. Hänellä oli ajatus perustaa sinne taiteilijoiden siirtokunta, jonne hän sai kuitenkin mukaansa ainoastaan ihailemansa taiteilijaystävän Paul Gaugainin. Täällä van Gogh maalasi mm. kuuluisan keltaisen huoneensa ja erilaisia auringonkukkakimppuja. Arlesissa asuessaan Vincent sairasteli jo paljon. Täällä hän leikkasi myös kuuluisan korvanlehtensä. Hän vietti aikaa siten myös paikallisessa sairaalassa.
Alakuva on Arlesin McDonaldsista - sekin teeman mukaisesti sisustettu. Kuvat vuodelta 1994.
Toisen kerran kävimme Arlesissa kesän 2005 autoajelulla. Tuolloin kävimme myös katsomassa läheistä Saint Rémyn kaupunkia. Sinne Vincent lähti Arlesista saamaan hoitoa mielisairaalaan. Täällä van Gogh maalasi yhden tunnetuimmista maalauksistaan - Tähtiyö.

Arlesin maisemia vuonna 2005.
Saint Rémyn mielisairaalassa oli toimintaa ainakin vielä kesällä 2005

Vincentin asioitahan hoiti pitkälti hänen veljensä Theo. Taiteilijan elämästä tiedetään paljon sen takia, että veljesten aktiivinen kirjeenvaihto on säilynyt. Theo järjesti veljensä keväällä 1890 Etelä-Ranskasta lähelle Pariisia Auvers-sur-Oisessa asuvan terapeutin hoitoon.

Pariisin lähellä sijaitsevassa Auversissa kävimme kesällä 1995 tehdyn ajelun aikana.
Auversin raatihuonekin oli tuttu Vincentin maalauksesta.

Vincent asui Auversissa Ravouxin majatalossa ja maalasi kylän maisemia. Tämä majatalo on yhä olemassa ja siitä on tehty pieni museo, jossa pääsee katsomaan sitä huonetta, jossa Vincent vietti viimeiset päivänsä ja jossa hän myös kuoli.
Majatalo, jossa Vincent eli viimeiset viikkonsa. Kuvat vuodelta 1995.

Myös se ainoa Suomessa (Ateneumin kokoelmissa) oleva van Gogh on kylämaisema täältä Auversista.

Vincent ampui itseään heinäkuussa 1890. Hän kuoli majatalon huoneessa Theon istuessa hänen vieressään. Vincent ja puoli vuotta myöhemmin kuollut Theo lepäävät Auversin hautausmaalla.
Vincentin elämä taiteilijana ei ollut helppoa. Hän oli pääasiassa itseoppinut taiteilija. Hän opiskeli myös isänsä tavoin teologiaa ja hän toimi mm. lähetyssaarnaajana Belgian kaivosalueilla. Vuosina 1883-1885 Vincent asui Nuenenin kaupungissa Alankomaissa, jossa hänen isänsä toimi pappina. Täällä hän maalasi tunnetun työnsä Perunansyöjät. Poikkesimme kesäajelulla 2009 tässä hollantilaisessa kaupungissa. Siellä oli myös pieni museo, jossa kerrottiin Vincentin elämästä kaupungissa.

Näiden paikkojen lisäksi van Goghit on luonnollisesti bongattu aina kulloisenkin kaupungin taidemuseosta, mikäli se suinkin vaan on ollut mahdollista. New Yorkin Metropolitanissa oli laaja kokoelma taiteilijan töitä, Kööpenhaminan Glyptoteekissa joitain, muutama Wienin Belvederessä, jokin taisi olla Budapestin taidemuseossakin ja auringonkukat ainakin Lontoon National Galleriassa. Tämän lisäksi olen käynyt parissa erikoisnäyttelyssä. Vuonna 2002 Amsterdamin van Gogh -museossa oli todella mielenkiintoinen näyttely van Goghin ja Paul Gaugainin taiteesta Arlesin ajalta.
Sillä matkalla asuttiin sattumalta vielä tällaisessa hotellissakin.
Syksyllä 2009 kävimme Sveitsissä Baselin taidemuseossa katsomassa näyttelyn, joka esitteli Vincent van Goghin maisemamaalauksia.

EDIT:
Myöhemmin tekstiä täydennetty mm. linkeillä ja maininnoilla seuraavista van Gogh-kohteistamme.
Talvella 2013 Ateneumissa oli esillä kuusi Vincentin maalausta. Keväällä 2013 käveltiin Pariisissa Vincentin jalanjäljillä. Marraskuun alussa 2013 Budapestissa oli esillä kaksikin Vincent van Goghin taiteeseen liittyvää näyttelyä - kaupungin museoista bongattiin myös muutama aito van Gogh.Kommentit