Pari päivää itsenäisessä Oolannissa. Osa 2

Ahvenanmaan museo ja taidemuseo saman katon alla


Ålands museum ja Ålands konstmuseum sijaitsevat saman katon alla Maarianhaminan itäsataman puolella. Tämäkin museo on pian saamassa uuden perusnäyttelyn ja museo sulkeutuu (kulttuurihistoriallinen osasto) joksikin aikaa yleisöltä. Museossa kerrotaan maakunnan vaiheista. Erikoisnäyttelynä oli nyt 90 vuotta itsehallintoa. Museon kaikki tekstit olivat pelkästään ruotsiksi. Etenkin tuohon itsehallinnon näyttelyyn olisi todella odottanut tekstiä myös suomeksi. Sillä voisin kuvitella, että vahvan identiteetin omaavat ahvenanmaalaiset tuntevat hyvin oman alueensa historian, mutta kesällä museossa viereilevat mantereen asukkaat olisivat mielellään lukeneet saarimaakunnan asioista myös suomeksi.


Taidemuseon puolella oli esillä maalauksia mm. Joel Petterssonilta, Väinö Blomstedtilta ja Tove Janssonilta.


Kastelholman keskiaikainen linna

Kastelholman linna sijaitsee jonkun verran Maarianhaminasta pohjoiseen. Linnan historia ulottuu 1300-luvulle asti. Linnan loistokkainta aikaa oli 1400-1500-luvut. 1600-luvun lopulta lähtien linnaa käytettiin enää vankilana. Linna paloi viimeisen kerran 1700-luvun puolivälissä ja se jäi pikku hiljaa pelkäksi raunioksi. Pian paikasta tuli kuitenkin matkailunähtävyys, kun ihmiset kävivät ihastelemassa vanhoja raunioita. 1930-luvulla linnaan perustettiin Ahvenanmaan ensimmäinen kulttuurihistoriallinen museo. Linnaa on moneen kertaan entisöity aina 1890-luvulta. Viimeiset korjaustyöt ovat aivan uusia. Linnan näyttelyt, tekstikyltit ym. on päivitetty viime vuosien aikana.

Oikealla yläkulmassa linnan ruokahuoltoon liittyviä luunpaloja eri vuosisadoilta. Kaikki luunpalat oli numeroitu ja luetteloitu museon kokoelmaan. Sitten kun ei enää mitään muuta tekemistä ole..

Lähiruokaa ja juomaa Stallhagenissa

Stallhagenin panimo korostaa valmistavansa "käsin tehtyä slow-olutta". Kierros Godbyssa sijaitsevassa panimossa ja ruokailu sekä maistiaiset panimon omassa ravintolassa vakuuttavat paikan laadusta. Tässä paikassa on hienosti oivallettu, mitä merkitsevät laatu, hyvä palvelu ja lähiruoka. Voin suositella!


Kommentit