LWT - Loviisan Wanhat talot - tunnelmia

Loviisan kadut täyttyivät viikonloppuna kyläilijöistä
Vanhat tavarat, vanhat rakennukset, vanhat kaupungit, vanhat kaupunkipihat... kaikki nämä kiinnostavat minua. Aikaisempinakin vuosina on ollut ajatus, että kävisimme Loviisassa elokuisena viikonloppuna tutustumassa Loviisan Wanhat talot -tapahtumaan. Nyt tuli tilaisuus viettää iltapäivä kaupungissa. Tapahtuma järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa. Kotikaupungissa Uudessakaupungissa puutaloyhdistys on myös järjestänyt vastaavaa Pytinkien Paris -tapahtumaa joka toinen kesä. Oli mukava päästä nyt vierailulle loviisalaisiin koteihin ja pihoille.Päätimme kävellä sen enempää suunnittelematta vastaan tulevissa kohteissa ilman sen suurempia ennakkotietoja. Koko kaupunki oli todella mukana tapahtumassa. Kouluilla oli keräilymessua, Vintage- ja retrotapahtumaa, oli seminaareja, torit täynnä kauppiaita jne. Puutaloalueen katujen varsilla ja pihoilla oli kymmeniä pihakirppiksiä ja kahviloita - nämä olivat ehkä päivän parasta antia. Ihmisiä oli paljon liikkeellä, mutta mitään ruuhkaa ei lauantaina ainakaan ollut.Yllä ja alla vähän tunnelmia pihoilta, kaduilta ja joistakin taloistakin. Monessa kohteessa kuvaaminen oli kielletty. Mukavaa kuitenkin, että asukkaat päästivät vieraita koteihinsa.

Kuninkaanlampi
  Yhden päivän kiertelyn herättämiä ajatuksia: 
 • Loviisan tapahtuma oli hyvin järjestetty - tiedotus, Facebook-sivut, kartat, nettisivut, opasteet ym. olivat hyvät. 
 • Ihmiset olivat ystävällisiä joka paikassa. Sää oli upea, joka varmaan myös vaikutti asiaan.
 • Loviisan talojen pihat olivat suuria ja kivoja. Niitä ei ole rakennettu liian hienoiksi, ne ovat reheviä ja niissä on monenlaista kasvia ja koristetta. Hienoja luonnonkivestä tehtyjä kivetyksiä oli monella pihalla.

Villa Aaltonen
 •  Mukavimpia kohteita olivat ne, joissa todella asuttiin arkea ja silti vieraat päästettiin sisään. Parhaiten jäi mieleen Ajurintalo ja sen isäntä (toivottavasti 1950-luvulla tehdynkin remontin henki jää näkyviin taloon).
Ajurintalo
 •  Pihakirppikset, joita oli paljon ja niiden eteen oli nähty vaivaa (ehkä koko päivän paras kohde oli tämä Puutarhakadulla sijainnut piha, jossa oli hieno autotalli-/sepänverstas)    
 

 •  Suolatorilla oli hyvää asiaa ja todella vanhan rakennuksen korjaamiseen liittyviä kauppiaita. Mieleen jäivät Helakauppa, Porvoon vanha rautakauppa, kaakeliuunin tekijänaiset, savi-puurakentajat...

 • Pelkäsin, että esillä olisi paljon HOME-taloja (eli vanhoja taloja, jotka on sisustettu Home-teksteillä) - ei tullut vastaan ;-)
 • Kilpikonna!
Hidasta elämää
 •  Vintage ja retro -tapahtumasta tehdyt ostokset: hienot 1950-luvun verhot ja peilikaappi vessaan  
Nämä kuvat Keräilymessuilta

Vintagetapahtumasta tehdyt ostokset

 • Vanha kauppa ja esiliinapuut
 •  Vanhan viinatehtaan Vincent-kopiot


 • Pitkänpöydäntalon tomaattihuone

Pitkänpöydäntalo

Pilasterit
Kommentit

 1. Kiitos mahtavasta koosteesta! Itse olen asunut viisi vuotta Loviisassa ja viihdyn hyvin ;-)Itse en onnistunut näkemään kuin murto-osan tuosta kuvaamastasi.terv Kristiina

  VastaaPoista
 2. Ollaan tunnetusti tehokkaita! Paljon jäi näkemättä ja esim. Itutori, Kauppatori ja se Laivasilta jäivät väliin. Kodit ja pihat kiinnostivat.

  VastaaPoista
 3. Kiitos palautteesta, ja varmasti jää 50-luku meille jatkossakin! Tervetuloa vaikka Loviisan Wanhan Ajan Joulukotien aikaan kylään taas :) t. "Ajurintalon isäntä"

  VastaaPoista
 4. Hauska tapahtuma! ihania kuvia, kivalta näyttää, olis kiinnostanut itseäkin! Olin aivan unohtanut blogisi olemassaolon, kiitos vinkkauksesta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvistä kuvista ja mahtavasta tietopaketista. Itse olin "laiskana" enkä räpsinyt ollenkaan kuvia, nautin vain tunnelmasta. Ensi vuonna ehkäpä itsekin päivitän kuvien kera muistoja muillekin jaettavaksi. Oli kyllä ihana tunnelma ja hyvä meininki tapahtumassa koko ajan. Ja ihana ilma, aurinko lämmitti kuin keskikesällä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kuvista! Korjaus tekstiin "Vintage ja retro -tapahtumasta tehdyt ostokset: hienot 1950-luvun verhot ja peilikaappi vessaan" Kuvat ovat Loviisan Keräilymessuilta, ja Kiitokset siitä että teitte hyviä löytöjä sieltä!!! http://www.kolumbus.fi/lovthk/Collectors.htm . Retrotapahtuma oli viereisessä koulussa. Tervetuloa Keräilymessuille Lovisa Gymnasiumiin taas ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eddie - ostokset tehtiin kyllä Vintage- ja retro -tapahtumasta. Kuvat olivat toisesta koulusta Keräilymessuilta. Molemmat siis oikeassa ;-) Keräilymessujen koulun maalaukset olivat niin hienot. Mutta ostokset tehtiin viereisestä koulusta.

   Poista
 7. Todella kivaa katsella näitä kuvia kun niitä oli niin paljon.
  Itse asun Loviisassa ja kävin tottakai kohteissa.
  Olen myös käynyt aika usein U:kissa joten tiedän että teilläkin on mahtavat vanhat talot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin kauniita taloja ja pihoja on meillä täälläkin, se on totta. Ja mukavaa, että täälläkin on avattu ovia yleisölle. Hienoa huomata myös eroja näissä puutalokaupungeissa.

   Poista
 8. Kiitos hienosta kuvasarjasta, Loviisasta

  VastaaPoista

Lähetä kommentti