Autolla lähes merelle

Vaikka olemmekin ikämme asuneet merenrantakaupungissa, ei meillä koskaan ole ollut paattia. Mielellämme lähdelle niinä kauniina kesäisinä vapaapäivinä autoilemaan, joten veneen käyttö olisi hyvin pientä. Se ei tarkoita sitä, etteikö meri ja merenranta merkitsisi mitään. Onneksi myös autolla pääsee helposti katsomaan merta. Yksi hieno paikka, jossa pääsee lähelle merta on manner-Suomen läntisin piste - Rihtniemi Pyhärannassa. Niemen päähän kulkee asvaltoitu kapea tie ja sen lähes päässä on pieni levennys, johon voi jättää auton. Siitä on noin 20 metriä rantaan ja pieni polku vie myös lintutornille. Lintutornista on hienot näkymät niin etelään kohti Lyökin pookia, länteen kohti Ruotsia (!) ja pohjoiseen kohti Raumaa ja Olkiluotoakin. Keväisin ja syksyisin paikalla käykin paljon luonnon ja muuttolintujen tarkkailijoita.



Mukaan kannattaa siis ottaa kiikarit. Samaan aikaan voi siis tornista nähdä Suomen vanhimman tunnusmajakan, Lyökin pookin (jota juuri nyt kunnostettiin ja jonka ympärillä olivat rakennustelineet) 1750-luvulta, lääninarkkitehti Th. Chiewitzin suunnitteleman Santakarin puisen Pookin 1850-luvulta sekä Kylmäpihlajan majakan 1950-luvulta.


 
 

Rihtniemen tien varrella on myös kyltti, joka ohjaa Vihitynmaan ringille. Jonkun matkaa pitää kävellä pienempää tietä pitkin kohti rantaa ja siellä on tällainen keskiaikainen kivilatomus. Siitä kun menee vielä lähemmäs rantaa löytää myös hienon rantapaikan.
 



Kommentit