Hiedanranta Tampereella


 
Tampere-päivä (aikaisempi postaus Finlayson Art areasta) oli helteinen, eikä matkakumppaneilla ollut oikein intoa käydä museoissa. No, itse asiassa ei kyllä nyt ollut itsellänikään yhtään sellaista näkemätöntä ”must”näyttelyä, jonka olisin ehdottomasti halunnut nähdä. Mietittiin siis, mistä kautta ajeltaisiin kotiin päin. Muistin, että olin lähivuosina lukenut ja nähnyt kuvia vanhasta tehdasalueesta jossain Tampereen Lielahden kauppakeskusalueen läheisyydessä. Pienen googlettelun jälkeen selvisi, että kyseessä on Hiedanranta, joten ajelimme kahville sinne.
Hiedanranta on tosiaan vanha sellutehdasalue Tampereen Lielahdessa Näsijärven rannalla. Alue on suurten muutosten kourissa, alueelle ollaan rakentamassa uutta kaupunginosaa. Alueella on ollut jo keskiajalla Lielahden kylä ja 1600-1700-luvulla paikassa oli ratsutila eli rustholli. 1872 Suomen suurimman teollisuuslaitoksen Finlaysonin omistaja Wilhelm von Nottbeck osti Lielahden tilan itselleen kesä- ja maaseutuhuvilaksi. 
Tilasta muodostui esimerkillinen mallitila ja vuonna 1893 rakennettiin uusi komea tiilinen kartanon päärakennus. Suku luopui tilasta vuonna 1904.
Vuonna 1913 tilan osti J. W. Enqvist, joka perusti alueelle selluloosatehtaan. Tehdasalue ja toiminta kasvoi etenkin 1920- ja 1930-luvuilla. Vuonna 1965 tehtaan omistajaksi tuli Serlachius Oy. Selluloosaa täällä valmistettiin vuoteen 1985 saakka. Senkin jälkeen teollisuustoiminta jatkui vielä vuoteen 2008 saakka, silloin omistajana M-Real. Hiedanrannan kartanon päärakennuksessa toimii nyt kahvila.Alueella olisi myös Nottbeckien sukuhautausmaa, jonne pääsee tosin vain harvoin järjestettävien opastuskierrosten myötä. Sinne pitäisi kyllä joskus päästä.

Hiedanrannan alueelle on suunniteltu rakennettavan asuntoja jopa 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja arvioidaan tulevan jopa  10 000. Alueelle on jopa jo suunniteltu raitiotielinjaa. Olennaista alueen suunnittelussa on ollut yhteisöllisyys, kokeilut ja kaupunkikulttuuri.
Se asia, mistä minä ainakin alueen muistin, olivat nämä muraalit. Muraalien ohjattu maalaaminen aloitettiin pari vuotta sitten kansainvälisellä katutaidetapahtumalla. Korkeiden tiiliseinien mahdollistavat suurikokoiset muraalit olivat kyllä yllättävänkin näyttäviä.
 
Alueella järjestetään paljon tapahtumia ja ehkä suosituin lienee Hiedanrannan puutarhajuhlat, jotka tänä vuonna järjestetään 17.8.2019. Tämä on kyllä alue, jonka muuttumista pitää aina silloin tällöin käydä seuraamassa, kun Tampereen suunnalla ajelee. 

Kommentit

  1. Itse olen käynyt katsomassa muutaman kerran, kun noita muraaleita on maalattu. Komean näköisiä, suosikkini Kekkonen Darth Vaderina :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kivoja ja yhteisöllisiä tapahtumia nuo maalaussessiotkin.

      Poista
  2. Olen poikennut tuolla itse yhtenä kesäiltana ja kieltämättä todella hieno alue, jossa on potentiaalia vaikka Telliskivi-tyyliseksi paikaksi. Hävettää myöntää, että 8 vuotta Tampereella asuneena en ollut ennen tätä kesää edes kuullut paikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on juuri sitä samaa fiilistä kuin juuri Telliskivessä tai vaikka Oslon Grünelakassa

      Poista

Lähetä kommentti