Tallinnan kaupunginmuureilla

 
Tallinnan katukuvaan kuuluvat Vanhankaupungin tornit ja muuri. Keskiaikainen kaupunki oli oikeastaan pieni linnoitus. Muurit rakennettiin kaupungin suojaksi 1200-luvulla. Aikanaan muuriin kuului 46 tornia, joista nykyään on jäljellä 26 puolustustornia ja kaksi väliporttia. Nykyinen muuri on vajaat kaksi kilometriä pitkä. Nunnatornin, Sauna-tornin ja Kultajalan tornien välinen osuus muurista on muutaman euron pääsymaksusta avoinna yleisölle (paikka löytyy siitä villapaitoja myyvien mummojen Müürivahen ja Katariinan käytävän tienoilta).
 
Myös moneen yksittäiseen torniin pääsee kiipeämään. Korkeat ja kapeat kiviraput voivat väsyttää reidet, mutta komeat näköalat saa muurilta tai torneista eteensä.
 


Yksi torneista, johon pääsee sisälle on Toompealla oleva pyörötorni Kiek in de Kök. Torni on toiminut mm. asevarastona, puolustustornina, asumuksena ja painisalina. Torni on 45 metriä korkea ja 4 metriä paksu. Tornin nimi, "Kiek in de Kök" on alasaksaa ja tarkoittaa "kurkista keittiöön". Nimitys juontaa tarinan mukaan juurensa vartijoiden pitkiin ja tylsiin vartiovuoroihin tornissa. Tornien pienistä, korkealla sijaitsevista ikkunoista vahtivuorossa olevat saattoivat kuitenkin kurkkia kaupunkilaisten keittiöiden ikkunoihin ja miettiä, mitä lähitalojen asukkaiden padoissa porisi.
Tornilta on mahdollista lähteä tutustumaan Tallinnan maanalaisiin salakäytäviin, bastionin käytäviin, joita rakennettiin bastionien eli maalinnotteiden välille 1600- ja 1700-luvuilla. Kierrokset tehdään aina oppaan kanssa ja niille pitää ilmoittautua ennakkoon. Me kävimme vain tornissa sisällä kurkkaamassa.
 
Viereiseen Neitsyttorniin pääsi myös sisälle muutamalla eurolla. Sisällä oli pieni näyttely Tallinnan makeisteollisuudesta ja yläkerroksissa kahvila, johon siis piti maksaa, että pääsi sisälle. 

 

Kommentit

  1. Ehdinkin jo miettiä, että mikä keittiöjuttu tuo sana on, mutta siis kurkista keittiöön. :D
    Voi olla että minullekin riittäisi nuo tornit ja jättäisin ne maanalaiset väliin....
    Hmm,melkoinen idea, että pitää maksaa että pääsee torniin ja maksaa lisäksi siitä, että pääsee kahvilaan (jossa pitää maksaa)....??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se Nunnatornin "museo" oli kyllä vähän pettymys. Vieressä kun on samalla korkeudella oleva toinen kahvila - ilmaiseksi :-)

      Poista
  2. Onkohan tuo Neitsyttornin alakerran näyttely vaihtuva? Meidän siellä käydessämme esillä oli vanhaa lasia, lähinnä pulloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se sitten vaihtuva. Nyt oli pelkästään makeiskääreitä.

      Poista

Lähetä kommentti