Ilta Askaisissa

Otsikko voisi luvata vaikka mitä. Riehakasta illanviettoa varsinaissuomalaisessa maaseutupitäjässä. Mutta...
Askainen lienee tunnetuin siellä sijaitsevasta Louhisaaren kartanolinnasta. Tuttu paikka, jossa on tullut lapsuudesta saakka käytyä. Nyt rakennusta ulkoa kiertäessä (juu, meni klo 17.00 kiinni) rupesi oikein kiukuttamaan. Upea, 1650-luvulla rakennettu rakennus, jossa on hieno sisustus ja historia. Ja miten vähän siitä kuitenkaan tiedetään. Opasteet Kustavintiellä, sitten parkkipaikka ja sitten... tyhjä mainosteline.
Selvisihän se sitten tien päässä, suljetun portin vierestä, että paikka oli mennyt kiinni puoli tuntia aikaisemmin. Paikkahan on suomalaisittain kyllä aika upea ja ainutlaatuinen ja vielä meidän kaikkien omistuksessa, kuuluhan se Museoviraston alaisiin museoihin. No, ensi kerralla pitää kyllä tulla taas sellaiseen aikaan, että ehtisi myös museoon sisälle. Louhisaari on Herman Flemingin 1600-luvun puolivälissä rakennuttama asuinkartano. Rakennus on kolmikerroksinen, jossa on korkea jyrkkä katto. Rakennuksen kolmannen kerroksen saleissa on säilynyt alkuperäisiä kattomaalauksia, ja se on ainoa suurvalta-ajalta säilynyt edustustila Suomessa. Kartanorakennusta ympäröi puisto, jossa on Mannerheimien 1825 rakennuttama keltainen kylpylärakennus, jonka suunnittelijana pidetään C.L. Engeliä. Louhisaari kuului yli kolmesataa vuotta Fleming-suvulle ja yli sata vuotta Mannerheim-suvulle. Louhisaari on myös Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin synnyinkoti.

Kartanosta johtaa (tai toisin päin) koivukuja Askaisten kirkkoon. Kirkko on rakennettu samoihin aikoihin kartanon kanssa, 1653. Kirkko on valkoiseksi kalkittu ja siinä on säilynyt mm. Suomen vanhimmat lyijylasipuitteiset ikkunat ja alkuperäisiä lasiruutuja (en tiedä, osuivatko juuri ne minun valokuviini).
Tuonnekin pitäisi joskus mennä sisälle. Kirkon vieressä oleva kellotapuli on 1770-luvulta. Hautausmaalla on keltainen, Engelin suunnittelema Mannerheim-suvun hautakappeli.
Sankarihautausmaalla olevan muistokiven on suunnitellut... - miksi se on niin vaikeaa kertoa sitä vaikka seurakunnan nettisivuilla? Osaako joku kertoa, kenen suunnittelema tuo olisi?

Tien toisella puolella on vielä Ritaripuisto. Ritaripuisto on muistomerkkialue, joka avattiin marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä vuonna 2007. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema alue koostuu 191:sta harmaasta kivikuutiosta, joissa jokaisessa on Mannerheim-ristin ritarin nimi.

Jokainen tämän tunnustuksen saanut veteraani on siis saanut oman muistokivensä tähän puistoon.

Kommentit

  1. Hyvä se on kehua, jättää kurkistamatta sisälle ja aiheuttaa ihan hirmuinen into nähdä sinne sisälle! ;P En ole koskaan käynyt, itse asiassa en ole käynyt varmaan yhdessäkään Suomen kartanoista. En ainakaan muista käyneeni...
    Tuo on ihan vaikuttava, tuo Ritaripuisto kuutioineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä ilkeää. Mutta ei auta kuin tulla tänne suuntaan ja katsomaan (niin kauan kuin nämä Museoviraston linnat ja kartanot vielä ovat avoinna) :-)

      Poista
    2. Moi. Tuon Askaisten hautausmaan sankaripatsaan on suunnitellut Markus Ekblom ja on vuodelta 1951. Terv. Tapio Litukka Askaisten kirkon suntio

      Poista

Lähetä kommentti