Chiewitzin osuus Porin kirkossa

Näillä reissuilla koitetaan aina bongata myös tiettyjä asioita. Yksi niistä on syksyllä 200-vuotta täyttävä arkkitehti G. Th. P. Chiewitz, josta olen aikaisemminkin kirjoittanut. Nyt piti tarkistaa hänen osuutensa Porin kirkon vaiheissa.
Keski-Porin kirkkohan muistuttaa aika paljon kotikaupunkini Uudenkaupungin kirkkoa. No, Uudenkaupungin kirkko vihittiin käyttöön loppiaisena 1864 ja tämä Porin kirkko uudenvuodenpäivänä samana vuonna. Meidän kirkon suunnittelijana oli lääninarkkitehti Georg Theodor Chiewitz, sama, joka suunnitteli osan Keski-Porin tiilikirkosta.
Varsinaisen rakennuksen suunnitteli Poriin arkkitehti Carl Johan von Heideken. Kirkon erikoinen torni on kuitenkin Chiewitzin suunnittelema. Valurautainen, Kokemänejoen toisella puolen Porin Konepajan valimossa valmistettu torni kohoaa yli 70 metrin korkeuteen.
Georg Theodor Chiewitz suunnitteli tornin lisäksi kirkon valurautaikkunat ja myös kirkon kiinteän sisustuksen. Kansallisromanttinen sisämaalaus on arkkitehti August Krookin suunnittelema ja se valmistui vasta vuonna 1898. Yhteys Uudenkaupungin kirkkoon löytyy myös alttarilta, sillä molemmissa on uusikaupunkilaissyntyisen hovitaiteilija Robert Wilhelm Ekmanin alttarimaalaus.
Ja jos vielä jatketaan uusikaupunkilaisteemalla. Ensimmäiset urut Keski-Porin kirkkoon asennettiin vuonna 1872. Ne olivat 29-äänikertaiset ja Uudessakaupungissa vaikuttaneen tanskalaissyntyisen Jens Zachariassenin valmistamat. Vuonna 1927 tilalle vaihdettiin Kangasalan urkutehtaan valmistamat 45-äänikertaiset urut. Vanhoista säilytettiin 23 äänikertaa sekä urkufasadi. Nykyisissä, Suomen suurimmissa ranskalais-romanttisissa uruissa on 58 äänikertaa ja niiden rakentamisesta on vastannut saksalainen urkurakentamo Paschen Kiel Orgelbau. Urut valmistuivat 2007.

Kommentit

  1. Komea kirkko. Haastava kuvattava ja mielestäni onnistuit hienosti.

    VastaaPoista
  2. Tuo valurautatorni on kyllä upea! Muistanpa pänttänneeni tätäkin kirkkoa taidehissan peruskursseilla ja vieläkään en ole sitä livenä nähnyt. Kauniilta näyttää sisältäkin. Tuollakin katossa näyttää olevan kultaisia tähtiä(?). Valoisampi lopputulos kuin siniselle pohjalle maalattu, vaikka pidän siitä sinisen värin taivastunnelmasta enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oppaan mukaan kirkon sisätilat kunnostettiin jokunen aika sitten ja "luultiin, että katossa oli yötaivas" - kun oli niin tummaa ollut.Mutta puhdistuksen jälkeen ilmeni, että taivas olikin vaalea.

      Poista
  3. Kiitokset mukavasta kotimaan matkailua edistävästä blogista! Chiewitz suunnitteli tekstiilitehtailija Wahrenille useita hanketta Forssaan. Jos kuljet joskus täällä päin ja sinua kiinnostavat Chiewitzin suunnittelutyöt, tässä linkki Forssan kävelyreittioppaaseen, jossa mukana myös noita kohteita:
    http://www.forssa.fi/UserFiles/forssa/File/Palvelut/kaavoitus/Kaupunkikavely.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi. Chiewitzin ja Forssan yhteyden olenkin tuntenut, mutta en ihan kunnolla ole siellä paikan päällä niihin käynyt tutustamassa. Forssan museossa tutustuin kyllä pieneen Wahrenin elämään liittyvään näyttelyyn, jossa toki kerrottiin Chiewitzistäkin. Pidetään opas mielessä.

      Poista

Lähetä kommentti